Feb 15, 2012

Jatuh Cinta Tidak Wujud

Assalamualaikum~

Pada pandangan aku,jatuh cinta itu tak wujud.Yang ada cuma perasaan mula-mula suka,rasa sayang dan barulah cinta yang kuat.Kenapa?Bagi aku perkataan jatuh itu terlalu drastik.Contohnya,masa kita sedang berjalan,tiba-tiba terjatuh.Kejadian yang terlalu tiba-tiba.Lain dengan perasaan manusia.Kita takkan terus terjatuh tapi bermula.Aku bagi situasi ok.
-kali pertama berjumpa-
Bayangkan situasi ketika anda berjumpa dengan seseorang.Sama ada anda mula suka seseorang dari paras rupa,perlakuan or whatever,masa tu kita cuma mula suka.Seriously,perasaan suka dan cinta itu amat berbeza ok.Jadi,tak boleh la nak kata "saya dah jatuh cinta"..
-keesokan harinya-
Normal la rasa frust bila dapat tahu seseorang yang kita suka sebenarnya dah ada orang lain.Sebab masa kita suka kat seseorang tu,kita akan mula rasa nak memiliki..Rasa berharap suatu hari nanti yang si dia akan jadi milik kita.
mula suka --> rasa sayang --> cinta

Eh kejap2,aku pun dah mula mengantuk cakap pasal ni...Apa-apa pun,ini cuma sebuah pandangan yang tak berapa bernas dek kekurangan bukti konkrit.Jika anda faham sila tinggalkan komen di bawah ye..Jika tak,shaye menganggap anda tidak mengerti.haha... aci tak? 

69 Pemisah Kata:

myra azraff said...

wakakaka..betul letteww...sadis kan bile dpt tau camtu...jadi kita x perlu la menaruh harapan yg tinggi kat org yg kita kenal mahupun x kenal..:)

CekbOlat-bOlat said...

dh mcm formula dh aku tgok ank panah tu.. haha.. pkai penuhu bunsen tak? agaggaa..

weh,,cane lak aku ngn ss? hahahaha

SAYA BUKAN SAMDOL said...

Haha lain org lain pendapat.

tapi betul apa yang cikteddy cakap. jatuh cinta more too perasaan suka kita apa semua

Aine Ainun said...

Sat cik teddy;

dok membayangkan situasi terjatuh,

ermmm, logik jugak;)

Amyra Azhar said...

betul sgt n_n myra pun mcm tu juga, bukan senang nak jatuh cinta kat org, setakat suka tu mudah. bila da cinta, "melupakan" itu suda tiada dlm kamus kehidupan. walaupun kita tidak memiliki dia lagi. hanya mampu senyum n_n

Apple said...

AKU rasa, "jatuh cinta" tu merujuk kpd suka secara tiba2. cam, lukisan menarik, jth cinta atau suka tiba2. Jika dah lama tahu n kenal, xkan dikenali sbg jatuh cinta lagi tp cinta shj. cth:
SAYA dah jth cinta kat awak, awak comellah.
sy cintakan awak sejak dulu lg.

Tapi, itu skadar pndangan yg xseberapa bernas dek kekurangan blok konkrit nak kukuhkan. :)

MaYa MustWany said...

hihihi trgat kes kwn dok bru luahkn prsaan,dia bertepuk sblh tgn.ciannya dia.tuh dok nsihat,just cool je.de jdoh,de la.

Noraim said...

bila suka kali pertama berjumpa tu normal lah. mgkin kita crush saje. lama2 nnti lupa lah.

p/s: pengalaman sendiri ke? hihi.

Teenager Housemaid said...

erk..
akak tak reti nak komen la benda2 cenggini..
hoho~

Nisa Greennnpanda said...

hoho~..tue la..
btul gak kate cik tue..

that's why malas dh nk suke sape2 now.. >_<

HeNRieTTa JoSe said...

HEHEHE.....SO SWEEET....

PSS....MEMANG SANGAT CHANTEK MASA BERBUNGA...BILA DAH LURUH, MEMANG SIKSA...HEHEHE....

Akue Achik said...

I don`t even know if love really exists..

parah kan...huhu..

mgkin blum tba msa sy..

now, sy tak tahu apa itu cinta..ni kan lg nak jatuh2..mcm pelik ja..

cik kiwi's said...

kiwi susah nak komen pasal jatuh cinta ni. bagi kiwi la kan. kiwi susah nak jatuh cinta. dan bila dah jatuh cinta, ya Allah susah sangat nak lupa, kalau berpisah. sebab tu kiwi tak suka jatuh cinta..:(

soooooour said...

suka emak saya...

Mr.She said...

ouh saye tak mengerti.. jatuh cinta tu mcm jtuh longkang eh?? keh3 :P

miss faten said...

Tapi saya percaya pada jatuh cinta pandang pertama tau tau tau!! :DD

faiz fakhirin said...

perasaan jatuh cinta mmg seronok..cik teddy kena cuba jatuh cinta dulu...baru tahu ia wujud or not...hehehe

Mie Hishamuddin said...

hahaha..betul2...tapi orang lain selalu langkau part sayang and suka tu..terus nak cakap..'aku da jatuh cinta dengan kau'..

shahrazali said...

abg shah selalu jatuh cinta....tp jarang mencuba...hehehe...

biasalah...pantang tgok awek cun kan..haha...suka tgok keindahan perempuan jek..

hamzah ian said...

saya sangat2 lah bersetuju

shahrazali said...

mari sini ramai2...abg shah dah update..hehe...

Cik Puan Muda Umi said...

betul la cik teddy..tak percaya tetiba terus ckp jatuh cinta..mcm xlogik je..mesti mula2 dia wujud perasaan suka pastu cuba2 ngorat,tersayang..lama2 baru ada rasa cinta tu..kan kan kan..hehe

r-5 said...

ermm kalau jatuh cinta terus boleh jugak kan? saya jatu cinta dulu baru saya suka dan sayang orang tu.. haha
tapi orang tu belum wujud lagi pun..

kim heeruul said...

msa suka tu pelbagai perasaan timbul..^^

Woofer Storm said...

serius wa sentap dgn entry ni..ermmmm apapun perkongsian yang baik..

tahniah dan slmt mlm^^

fiza nurani said...

saya tak mengerti.. haha

Suraya Aris said...

memang tak caya cinta pandang pertama ni. baru pertama kali jumpa dah jatuh cinta. tu namanya suka tengok muka lawa/hensem. kan2

Aida Omar said...

lawa nye doodle dia :P setuju dengan cik teddy :) suka adalah permulaan bagi jatuh cinta.

biela bell said...

betullah tu..kena ada perasaan suka dulu baru timbul jatuh cinta..kalau cinta pandang pertama pulak mesti sebab dia pandang rupa dulu baru jatuh cinta..susah gak..huhuu

YOUsoF said...

Shaya sokong pandangan yang tak berapa bernas tapi logok ni!


Betul lah, masakan senang senang sangat kita nak jatuh cinta. Kalau jatuh suka tu mungkin logik jugak kan.

Ckin Kembaq said...

cmtu pulak..hehe

Azlan Hasan said...

jatuh cinta tu tak tau laa..tapi kalau jatuh tersadung kerana cinta tu ade..hhaha

Regards,
-Strider-

ZaroL said...

wahhh...suka tgk rambut dia. real punye. hehehe. Btw comel n entry yg comel. =)

Detective Fiqa said...

hehehe. bila aku jatuh cinta, kan sebut namamu bla bla bla

fathiahRAIHANA said...

yeahh sangat setuju ^^
rasanya nak jadi cinta tu pun bila dah betul2 kenal dri msing2 kot.


Err taktau jugaklahh. pnglaman tadak, Hahaa.

cik ika said...

hahhaa..doodle uh comel la..

Mohamad Azizi Md Said said...

betul! mmg tak wujud.

teha said...

aku xtau nk ckp ape.. aku xpenah jatuh cinta.. hahhaaha !

Cikgu Ma said...

hmm...no komen...tp yg penting sayang ada bila kita suka seseorang kan..heheh

yad'z said...

hahaha.. selalu jek lau jumpe mamat ensem jadik suka.. suka jekk , bukan chintee.. kehkehkeh

ZORA said...

cinta itu bnyak maknenyer..:P

Mizz ErMa said...

amboi cik teddy..taem wat entry nih, hati tengah berbunga2 ke? hehehe

Selendang Merah said...

cinta sm masih x fhm..

buat2 tak fhm

hehehe..

si kiut lavender said...

er2..hehe...saya dah terjatuh suka dgn dyalah....heee...;D

Nadhirah said...

kte tak pernah jatuh cinte..
and kte tak phm cinte :P
mybe kte budak lg kott..

Zakaria's daughter said...

wa selalu jatuh cinta kalo tengok cte korea.

apakah maksudnya?

khairul said...

sorry lama abg x singgah tgk siti...bz skit

aimie said...

LOL apahal kita x dapat tngkap yang pasal Jalan2 pastu jatuh tu ? ahahaha XD . Kay . Setuju . Actually Cinta dan suka tersangaaat lah berbeza. Kan Kan kan kan ? :p

misskonspirasi said...

betoii lah tu.. mau tak sakit hati bila terkena penyakit ini hahaha

Ayie Abas said...

abg ayie rasa istilah 'jatuh cinta' mmg betul2 wujud. selalunya bermula dari mata terus menjunam ke hati...siang mlm asyik terbayang..mkn x kenyg tido x lena...mandi x basah...betul2 sudah 'jatuh'

maka tercipta laa cinta lagenda

spt laila dan qais...uda dan dara...dan seumpamanya. ^__~

akuamir said...

kan,, betul sangat tuh.. perasaan rase putus harapan tuh sangat lah tak best.. hati susa na kawal,, klo mulut bole la cakap kite nak kawan je,, tapi hati nak lebih bro,, :'(

Nelly The Strange said...

ouch , terkena . :p

Juliet_iRa~" said...

heee btol la tu..suka tak semestinya cinta, sayang pon tak tentu lagi cinta..

:)

Leeya Hezlin said...

hmm saya pun rasa apa yang cik teddy cakap tu..
perasaan suka sama suka perasaan sayang.. :)

p/s:thanx sebab singgah my blog.. :)

eva said...

suka tu biasa jer.. semua org boleh suka.. mcm2 dr segi rupa dia kah, cara bawa diri dia kah, mayb suka sbb teringat seseorang kah.. tp tak bermaksud jatuh cinta.. susah nak ckp pasal jatuh cinta ni kan.. ermmm.. sayang tu dtg bila kta dh lama jatuh cinta kat dia.. sbb kita nak milik dia muka2.. so mcm berbunga2 jer nak dpt dia.. supaya org len tak dptkan dia.. so sayang tu belum dtg lagi, bila dah rasa dihargai sgt2 baru muncul perasaan syg, yang kta takkan lepaskan dia.. tp slalu org ckp sayang dulu baru cinta.. aahahahah..sy pun tak paham bahahah..

H.J said...

jatuh cinta tak boleh terlalu drastik eh??hehe

semutsengal said...

Errr,

tapi tak semua mcm tu kan ?



LALALALALALALALA.

Miss Nadya said...

cinta itu memerlukan pengorbanan..:)

cntiknyer cik teddy lukis gmbar tu..:)

Saddila said...

okay saya mengerti!! tapi. err oh takde pape. haha :)

chemay said...

one of my friend tak setuju dengan turutan tuh.
chemay beria terangkan kat dia.
last2 dia cakap pengalaman dia yang buad dia tak setuju.
:)

xila riston said...

ok xbenas...jatuh cinta adalah nikmat yg ke 6! ;p

KaK LimAh Si SupiR said...

ye..sgt setuju :P

TiraPengemis said...

ada betulnya....huhuhu...org skunk semua guna jatuh cinta...huhu

KizZ said...

Hihi...saya sangat faham skali apa yang cuba diterangkan..

Lady Emilya said...

sebenarnya sy tak faham sgt, tapi sy nak komen jugak haha :D

::WafaIrdina:: said...

cinta oo cinta
it's so complicated
hihi~~

moshi_boo said...

hurmmm betul la...
tapi kdng2 bla tgk pmpn ni senang sngt jatuh cinta..sbb tu llki ska amik ksmpatan kan

Anyyss Shuhaimi said...

tetiba tak tau nak kata apa bila sebut bab cinta. heee

Haruno Hana 하나 said...

cinta? hehe~ kurang arif bab ni.. tp bleh bygkan kalo org yg kita suka tu rupa2nya dh berpunya..
comel doodle tu.. hehe ^_^