Jun 23, 2012

Yang Asing


Terjaga aku dari katupan mata lena
Membiarkan sang embun pagi membelai mesra
Terangnya cahaya memancar kornea mata
Terpejam semula dek kesilauan serata

Tersentak buat kali kedua dek laungan panjang
Syahdunya terasa mendengar azan di rantau orang
Kurenung atap tinggi sejauh pandangan
Asingnya di sini, asing lagi aku di mata orang

Ku pandang kanan, wajah asing yang terpampang
Ku pandang kiri, Cuma dinding kosong tak bercat lesu
Ku tegapkan badan, sapaan musafir menjengah pandangan
Asingnya mereka hingga aku diam terpaku

Mereka dan aku sama-sama asing
Biar pernah aku bantah hidup berasing
Namun sekarang kaki telah melangkah tanah asing
Dan kini kami tidak lagi terasing

78 Pemisah Kata:

Puteri Kegirangan said...

lumrah hidup di rantau org
kdg2 mmg akan terfeeling sorg
ne way.. be strong keyyh
^^,

Zul De Alexis said...

mendalam maksud yg tersirat...

siti ada mana dh? kuantan eh?

Apple said...

Orang asing bukannya lawan
dekati mereka dengan senyuman
lawan menjadi kawan
kawan menjadi teman
teman jalan seiringan
jauh perjalanan tidak keseorangan
semua saling berpandangan
bersama maju menggapai impian

Cik tikah said...

wah, puitisnya :)

Asyiqin Haulisah said...

asing bikin kita berdikari. :)

Chic Na said...

teddy.. bermadah pulak mlm2 ni eh. huhu..

background baru lah. :)

Kotak Mancis said...

waw... kata2 yang menggambarkan beribu erti... nice entry...
http://terataksenjaku.blogspot.com/

Noraim said...

adat la dok tempat org rasa asing :)

belajar biasakan diri ye dik.

Alieza Dayasari said...

PUISI BUAT SENDIRI KER?
kalau ya.. kenapa tak nk hantar ke majalah..

Telor Power said...

selamat menyesuaikan diri di tempat baru dan kawan2 baru

wan niahix said...

wah... bgus kalo kita ada di luar negara ni... hehe...

"keep smiling"
^_^

-Wan Niahix-

~SaL IjOu~ said...

rasa asing itu cuma pasti sekejap cuma..~

p/s: ahah,ya..ampun..akak menghilang lagi~ =p

Nur Aischa said...

bila dah duk jauh, mmg terasa asing lagi2 berjauhan dari keluarga.. be strong ya :-)

Uchi kay-f @hmad said...

yg terasing? mcm tajuk album ..(^_^)

moge baek2 saje iye cik teddy

Didin Supriatna said...

ini lagi bikin lagu apa puisi ya.. hehe.. ^__^

Mk Syahir said...

wah..sangat puitis =)

C i k P i p i T e m b a m said...

dah homesick ke dik? hahaha, sabar2.. kene belajar hidup brdikari..

Woofer Storm said...

semoga dikuatkan kesabaran menghuni tempat baru..senyum selalu ya sahabat..

khairul said...

pandaii siri bermadah no

E'in said...

mule2 je rase terasing.. lame2 nanti okay laa adik syg.. :)

Masha Meisters said...

pandainyer berpuisi si gadis ni ^_^

HeNRieTTa JoSe said...

xpe...kata org....jauh perjalanan luas pengalaman....take care....

Aishah Jahirah said...

mula2 rasa asing..lama2 insyaallah akan terbiasa...;)

izamin said...

bila terasa asing..terasa diri kita di asingkan.. huhu.. pernah rasa mcm ni.. seyez sedih gila..

hairy said...

wooow!! terkedu jap baca..hahaha

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

lamaaaaaaaaaaa tak berkunjung ke sini... salam kebizian dari teratak siFaqir 'ilmu...
..................................
terima kasih atas kesudian meninggalkan komen (^___^)
..................................

Mizz ErMa said...

jadi perantau sudah..hik3, cik teddy nangis tak taem family tinggalkan cik teddy? hehe

chemay said...

dimana sekarang cik teddy?
mohon beritahu lokasi.
nak datang melawat nii
:P

O CIKTEDDY said...

@chemay
ump..mohon jemput skrg =D

Indonesian Strong from Home said...

takutnya sii kalau lagi kek gini.. kena rep rep saiia nya :( :p hehehe...

faiz fakhirin said...

wow!! romantiknya cik...hehehe..cik tulis sdiri ker ayat ni..

ABU said...

tempat baru kah apa kah..

Cik Kay Jue said...

memang terasing.. huhu..

nn lylyn said...

bijak bermadah ni =)

kay_are said...

tajuk puisi ni.. diriku yang homesick sebab berada jauh diperantauan tapi sebab takleh balik, aku tulis puisi pun jadi r.. =P

Leeya Hezlin said...

hmm hidup di perantauan ni memang terasa asing..
tapi insyaALLAH lama-lama nanti akan baik juga.. :)

O CIKTEDDY said...

@Puteri Kegirangan InsyaAllah ^^

O CIKTEDDY said...

@Apple selalu senyum sorang2 baca komen lu,apple ^^

O CIKTEDDY said...

@Alieza Dayasari leceh la kak..hehe

O CIKTEDDY said...

@Mizz ErMa tak pon..huhu

^^eKaTiKaH^^ said...

nice puisi. suke2 ^^

Aida Omar said...

kehidupan terasing nie banyak pengalaman yang kita dapat.. chaiyok2 cik teddy cuba menghappy2kan diri ok :)

ஜ miss klanika ஜ said...

puisi seorang perantau ? nice !

ஜ miss klanika ஜ said...

puisi seorang perantau ? nice !

Boni JLL3 said...

sajak ni menambah lagi kerinduan saya kat awak.heh heh :P

si kiut lavender said...

dalamnya maksud

rasa terasing skejap sebab fail nak memahami..uhuks

Rezeki Barokah said...

suka aku akan rangkaian kata ini sambil berbagi kisah bisnis barokah

BlogS of Hariyanto said...

asing sungguh asing...pandai nian merangkai kata yang indah dan sarat makna ini :)

Liyaa Mf said...

So skang dah tak terasing la kan? Wahh! Bagus2. Akhirnya dapat gak sesuaikan diri. Tempat asing pun bila kita try suit ngan environment tu lama2 hilang la asing tu. Dah takkan jadik bendasing dah :P

AinsHa=) said...

ni rasa nak dengar lagu aku yang asing from hujan. hehehe

bobok said...

ini benar benar cantik
menyesuaikan diri

bobok said...

ini benar benar cantik
menyesuaikan diri

bobok said...

ini benar benar cantik
menyesuaikan diri

Encik Atan said...

hidup seorang mahkluk asing...

Ayie Abas said...

asing sangat ke bumi cik teddy pijak skrg nih?

mcm berada kat planet lain jer...kekek3

fyna said...

alolololo.....sabar ye dear. sangat puitis bahasa dear nih.

fadh leyanie said...

walau kaki ditempat asing
masih ada laungan azan..masih beruntung lagi..^^

Romeo Laut said...

Apa anda dah berhijrah ke galaksi lainkah? Hahah..

nurfa22 said...

bila saling mengenali budaya masing2, di sanalah perkataan asing semakin asing.. :)

afzalsukasuki said...

tapi kalau cahaya memancar kornea telinga camner plak?

sedutzone said...

perrgghhh... jiwa...

amy syahiera said...

SUBHANALLAH , pandai nye sys berkatae-2 ,
tak pasti , same ade nie sajak or bukan ,
tp memang hebat !

psst : sabar ye sys , jage diri di tempat orang :D

JaNnaH said...

nice karya ...wahh boleh kasi A+ dah ni.. huhuhu

adan said...

perantau berjumpa dengan perantau.. mereka tak akan pernah bosan untuk bercerita pengalaman hidup suasana tempat kelahiran mereka..

O CIKTEDDY said...

@adan
tp aku x suke bercerita -,-

O CIKTEDDY said...

@amy syahiera ini cuma nukilan kosong ^^

O CIKTEDDY said...

@afzalsukasuki tok ada kornea dlm telinga ka?

O CIKTEDDY said...

@Romeo Laut mungkin -,-

O CIKTEDDY said...

@Ayie Abas boleh la tahan..keh3

xila riston said...

ahhh terbuai ku dengan puisi senandung mu~~ aww

penjajah minda said...

asing yang dah tak asing.

Majalah Masjid Kita said...

tak kenal maka tak sayang keyaknya pas nih,.,?!?! atau gak..?!?! :p

nanie said...

wah sungguh puitis.... :) cik teddy saya tag awak klau sudi jom join
http://nanieheartbeat.blogspot.com/2012/07/segmen-up-followers-bulan-june-julai.html

ain dzaya said...

pandai pulak dia bersajak..ihhii..
kalau rasa CREATIVE, ARTISTIK, GEORGEOUS, ADORABLE, FASHINABLE,OWESOME clik sini : Konspirasi Blogger Kreative 2012
Jiwa daku sedang berperang

NAL said...

memang mendalam maksudnya..

btw singgah sini..dah lama tak lepak sini :)

EruzuLiyana said...

kreatif betei anda :)

tirahzairi said...

alaaa...xleh nak fokus baca,,,,still thinking...huhu

Ayumi Comot said...

perggghhh..hebatnya kata2 tu..tulis sendiri ke? :)