Aug 30, 2011

Di Hari Raya Kita Bersatu~

Pagi raya.Macam biase la bangun solat subuh..mata terpejam jap.Akhirnya tersengguk ke sejadah.Terus tersedar.Malu..nasib baik takde orang tengok.

Aku: mak,nak buat ape ni? *rajin nak tolong nih*

Mak: Ijah tolong gosok baju ok sayang.Baju ayah,mak nak gi solat raya.*mak panggil syg*.

Aku; Ok mak,beres jerk.

Abang: Tolong gosok baju abg din gak.. Tolong la,nak gi tolong ayah ni.

Aku: ok la..

Akhirnya aku kepenatan.Mula-mula baju mak,ayah & abang je..last2 semua baju orang dalam rumah aku tolong gosokkan.Parkinson jap kaki aku kena berdiri lama.Peluh2..isk
Lepas balik solat sunat raya,mak ajak pergi ziarah nenek.Nenek?Aku bagi salam.Sebak lihat muka nenek tapi aku cover jugak supaya takde orang nampak.Lamanya tak jumpa dan salam tangan nenek.Dah bertahun-tahun.*Usah ditanya mengapa*Salam dengan nenek.Nenek taknak lepaskan tangan aku.Nenek tarik aku dalam pelukannya.Sebak tapi cover jugak.Ok dah,aku mahu pulang.Harap kita boleh jumpa lagi nenek.
Balik rumah,pak sedare datang dengan sepupu sepapa sekali lah.Adus..mula la tu bergosip.Last2, aku join kakak tengok drama korea dekat ntv7.Bosan lagi tapi kelakar gak drama tu.Penat.Tidur lagi best.
Bangun tidur pi rumah nenek yang lagi satu..Dapat duit raya! Makan nasi minyak lauk gulai ayam kampung..Padan muka mak sedare,habis aku makan..Alhamdulillah..dah kenyang..dah boleh beransur pulang dah..Eh lupa,salam tangan dulu.Balik naik kereta,bukak bumbung dia!Rasa macam terbangOk la kita sambung beraya esok pulak..

Notenota: Bersiap sedialah rumah yang belum ku terjah.Akan ku tawan semua kuih rayamu,maka pokai jugalah duit kamu semua!

12 Pemisah Kata:

faezah_aiez said...

nok gi raye esok,aci??

Cik Siti Aziz said...

xleh la comey,nk g raye laen..hihi

sergeant keroro said...

hehe, meh raya berek polis :P

Freaky said...

waa raya sakan.. :D freaky banyak makan :D

Cik Siti Aziz said...

keroro: ahaha..bereh bos!

Cik Siti Aziz said...

freaky: mkn bnyk la best..hik3

Nizam Ijam said...

selamat hr raya :D

iMBobo said...

jom beraya hehe.. hari ni mesti byk rumah nak pergi kan?hehe

Cik Siti Aziz said...

nizam: slmt hari rayer jugak..wee~

iMBobo: nk pi rayer umah abg bobo blh?haha

alif haris said...

hehe .. jom2 serbu rumah orag kasi rompak duit2 mereka2 :D haha

selmaat hari rya :)

Ary ariasputera said...

slamat hari raye.. terima kaseh sudi dgr lagu raya ciptaan ary.. ary dtg nak polo ni..hari raya mmg untuk kita bersatukan...

Cik Siti Aziz said...

alif:nk rompak rumah alif blh?ahaha

ary: yeah,ary kreatif..ske reka lagu..bagus2 ^_^