Nov 18, 2011

Tutorial Shoutbox Melengkung & Ada Background

Hello peeps! Assalamualaikum! baru betoi..

Kali ni kita nak belajar buat kotak jerit @ shoutbox @ cbox dan bla bla bla..
Ramai dah tahu buat tapi aku tetap nak ajar bagi mereka yang belum tahu :D
contohnya macam kat bawah ni:

 

okeh,lets start!

Log in blog  Design  Add a Gadget  HTML/Javascript
copy kod di bawah dan paste dalam HTML/Javascript tadi ye 

<div id="custombg" style="width:200px; height:240px;background:url(URL BACKGROUND) repeat; repeat; padding: 5px; border:3px solid #030303; border-top-left-radius: 25px 25px; border-top-right-radius: 25px 25px; border-bottom-left-radius: 25px 25px; border-bottom-right-radius: 25px 25px;"><!-- Begin ShoutMix - http://www.shoutmix.com --><iframe frameborder="0" title="ID SHOUTBOX KORANG" height="240" src="URL SHOTBOX KORANG" id="r" style="filter:alpha(opacity=50);opacity:0.50;-moz-opacity:0.50; display:block; " scrolling="auto" width="200"<a style="" href="URL SHOUTBOX KORANG">View shoutbox</a><br /></iframe></div><!-- End ShoutMix -->
sila tekan Ctrl + C untuk copy kod! 
ID shoutbox ialah yang macam aku boldkan kat bawah ni
http://www.shoutmix.com/?akupunyasb
URL SHOTBOX KORANG macam kat bawah ni
http://www.shoutmix.com/?akupunyasb

Purple : Boleh cari kat Google, Photobucket dan bla bla bla.
Merah : Boleh ubah nak tebal mana.Lagi besar no lagi tebal.
Pink :  Boleh tukar jadi solid , dashed or dotted.
Jingga :  Warna border boleh pilih di SINI.
yang lain2 tu boleh la kalau nak ubah sesuka hati 
kredit to: Mummy Aini

ehem2: Dengan ini saya berikrar bahawa ini adalah hari terakhir saya update blog untuk minggu ini!Doakan untuk SPM aku ye!

15 Pemisah Kata:

kim heeruul said...

nice tuto.nak tnye buleh.?
mcm mana nk kasi gambar tepi tu full yerk ?
mcm kim punya nampak suku je..

Pendamba Mawar said...

hehe xmo buat la

khairul said...

terima kaseh berkongsi

Ichsan Afriadi said...

nice tuto, but i hate shoutbox -_-"

Cik tikah said...

dah boleh buat mcm2 bntuk yer skrg. hehehe...

kim heeruul said...

thankz sbb bg tunjuk ajar..if ada masa nnti kim try buat..^^

MEDIHA OMAR said...

Thank you for sharing :)
Love, Dea

http://www.medeaz.com

Original CikTeddy said...

@Pendamba Mawar xmo sudah..huhu

Original CikTeddy said...

@khairul same2:)

Original CikTeddy said...

@Cik tikah a'ah..huhu

Original CikTeddy said...

@Ichsan Afriadi me to0 but sometimes la..hihi

Original CikTeddy said...

@kim heeruul same 2 kim

Original CikTeddy said...

@MEDIHA OMAR welcome dea:)

ar-ien :) said...

mcm mne nak tau url shoutbox kite?

NOVA said...

@ar-ien :) ha'a kan.. saya pon tak taw cemana nk cari....