May 19, 2011

Antara Permainan Yang Menghina Islam

Assalamualaikum^_^
Satu permainan komputer yang digilai remaja negara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah pemainnya kerana ia mengandungi elemen menghina Islam apabila memaparkan kalimah Allah dan Kaabah.
Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.
Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.
Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.
Devil May Cry 3
Satu adegan dalam game tersebut dipaparkan pintu kaabah sebagai pintu yang menghubungkan di antara dunia syaitan dan dunia nyata dan yang membukakan pintu tersebut adalah karaker c.g.i. yang telah menyerahkan diri pada kuasa ilmu hitam yang sememangnya Islam melarang amalan itu.

Ayat karaker c.g.i. itu ada membaca ayat, kalau tak silap lebih kurang begini permulaannya.(Diterjemahkan dalam bahasa Melayu)"wahai pintu yang menghubungkan dunia kegelapan" dan karaker itu membaca ayat itu didalam kitab yang dipegangnya. Kalau tak silap kitab bible. Pasal di akhir scene karaker tersebut ada menyebut 7 ayat kemusnahan yg tercatit didalam bible."Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan akhir sekali Envy".
Clive Barker Undying
Permainan ini mengisahkan tentang perlawanan dengan syaitan. Tetapi ianya menggambarkan dalam istana yang diduduki syaitan itu terdapatnama-nama Allah di dinding istana tersebut. Ini seolah-olah menggambarkan bahawa sesiapa yang menyembah Allah itu adalah sekutu syaitan.
banyak lagi sebenarnya permainan2 yang menghina Islam..antaranya:
Zack And Wiki, Prince Of Persia, Counter Strike Condition Zero Deleted Scenes, Stronghold Crusader, Guitar Hero 3 Legends Of Rock, Resident Evil 4, dan lain-lain.
tapi kita sebagai umat Islam x sedar kan?malah turut bermain sama..jadi,fikir dahulu sebelum bertindak..
untuk maklumat lebih lanjut,boleh singgah ke blog Kembara Di Tanah Gersang.

4 Pemisah Kata:

Sharinginfoz said...

memang teruk sangat2, kena diharamkan permainan ini

Cik Teddy said...

tu la..haish,kadang2 trfkir ape fungsi para ulama kat malaysia ni?

Mohamad Azizi Md Said said...

masya Allah, nasib baiklah saya tak brminat sangat dengan game-game nih. habis duit satu, masa lagi, pastu akidah pun ilang jgak coz main mungkin sampai tak ingat sembahyang.

Cik Teddy said...

btol3..