Feb 12, 2012

Akukah Tanggang ???













Tiga tahun selepasnya....




:: Apa guna kau jadi seorang anak jika kau tak hargai jasa ibu dan bapa kau?
:: Apa guna kau jadi kaya jika hidup ibu dan bapa kau biarkan melata?
:: Apa guna kata maafmu setelah kepergian mereka?
:: Apa guna ratapanmu di kubur mereka?

Oh ! Banyaknya urusan duniawimu sampai kau lupa menagih keredhaan dari mereka..Sanggup kau tinggalkan mereka di rumah orang tua-tua..Jauhkan nak menjenguk,tak pernahkah terlintas di benak otak cerdasmu bahawa gembirakah mereka di sana?Tiadakah sekelumit rindu seorang anak kepada ibu dan bapanya?

Dimana kasih sayangmu kepada mereka?Dimana?Dimana?Ya,mungkin mereka tak dapat memberi kebahagiaan yang kau inginkan?Boleh jadi,mereka tak mampu menurut segala kemahuanmu.Mungkin mereka tak sempurna seperti ibu bapa teman-temanmu...
Sabda rasulullah s.a.w yang maksudnya: “Redha Allah bergantung pada redha dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa.”
Riwayat al-Hakim 

76 Pemisah Kata:

cik puan muda umi said...

kalau busy mcm mana pun,family harus diutamakan..mereka lebih penting..kan cik teddy?:)

Pendamba Mawar said...

harap2 PM bukan seperti itu.:)

khairul said...

berbuat baiklah kpd mereka selagi kita masih berkesempatan

Apple said...

Disaat ini, diketika ini.. sihatkah mereka? makan kah mereka? Emak masih menganyam tikar mengkuang kah? Abah masih dikebun kah?
Saat ini dunia berubah, ibubapa membuang anaknya, mendera dan mencerca. Layakkah ibubapa dihormati, layakkah insan bernama anak dinodai?

Entri ni bagus. Sj je tulis panjang, nk bg gempak! Kahkahkah..

J.Syazwana said...

sob sob
sedih :(

Ezad Skytech said...

sayangilah kedua ibubapa kita sementara mereka masih ada di sisi kita...

Akue Achik said...

Nunzubillah..huhu

smoga kita smua mnjadi ank yg soleh dan solehah..Amin....

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

anak-anak yg lupa akan segala susah senang ibu bapa wak2 besarkan anak memang bg reena seorng yg ego tinggi dan bongkak..

sedar diri sikit..dimana kita berdiri sekarang adalah atas jasa ibu dan ayah kita..

sobs~sedih plak

Yana Libra said...

Insaf baca :(

Miss my mum..:')

..cik gugu.. said...

mak bpknye duduk uma org2 tua pon bule senyum lg ;)

kim heeruul said...

jgn lupakan jasa baik ibubapa..

Adila Saidi said...

Kacang lupakan kulit mereka yg buat perangai mcm tuh.
harap bila kalau saya dah besar nnt, dapat berjasa dekat mak ayah :)

Zack Hazze said...

sedih dan teringat pd ibu bapa Zack...thanks krn sudi berkongsi...

Aine Ainun said...

Bab2 mak ayahni mmg sensitif cik teddy....
Mmg byk terjadi hal ni skrg...
Sedih....
Kita amek pngajaran

Btw, cantik gambar tu:)

Suraya Aris said...

tibe2 touching pulak ;(

wan niahix said...

hormsti lah ibubapa... mereka yg membela, mendidik, dan menjaga kita dari kecil..

^_^

MawardiYunus said...

sedihnya :(

Ckin Kembaq said...

kena banyak muhasabah diri... ^_^

Lea Isnawi said...

betul tu
kita kena ingat, kita berjaya sekarang pun disebabkan oleh jasa ibu bapa kita
tanpa mereka, siapalah kita kan

Aida Omar said...

sedihnye entry cik teddy nie.. dengan muzik latarnye. betul tu semuanya tak ada guna kalau kita kehilangan kedua ibu bapa kita. Harta tak jamin kebahagian..

cik ika said...

hargailah ibubapa kite selagi mereka masih ade..

faiz fakhirin said...

itulah dunia...hidup kita hanya 60 tahun sahaja...average.

teha said...

hormati n sayangilah parents kite sementara dieorg msh ade.. menyesal kemudian xgune jugak..

Noraim said...

Allah! mintak jauh lah dari jadi anak derhaka :(

era kecik said...

dah tiada , baru nak menyesal .. haish ==

eva said...

;'( tak nak mcm tu..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

jgn lupakan mereka dan jasa mereka :)

xila riston said...

takguna punya anak!!! duhhh

ghost writer said...

kau pernah baca pasal seorang anak yang cuma bekalkan ayahnya di rumah kebajikan dengan hanya setin biskut?

dia anak yang baik.terdidik dengan baik.tapi dunia mengajarnya salah.

CekbOlat-bOlat said...

sdih gile dgn lagu.. hurmm..
wehh, aku jaga nnek.. nnt aku jgaa parents aku lak.. practise :)

shahrazali said...

abg shah cuma tinggal mak jek skrg....abah dah xde...

skrg ni seboleh-bolehnya abg shah akan luangkan masa utk mak..x sabar nk habis belajar,,nk keje,,nk jaga mak..

Mohd Norafzal said...

afzal harap afzal tak jadi macamtu.mintak2 la afzal kuat menghadapi segala masalah tanpa menafikan hak kedua org tua afzal

shahrazali said...

dah update....

EruzuLiyana said...

tetiba homesick.. :'(
mama, abah akak, abang adik.. :'(

Nana said...

ouhh insaffff..lagi insafff dgr background lagu nih..

Juliet_iRa~" said...

smoga dijauhkan laa..

jasa ibu bapa patut dibalas mcm apa y mereka didik n jaga kita selama ni..

Denaihati said...

askm. moga kita menjadi anak yg soleh / solehah.

Teenager Housemaid said...

hargailah ibu bapa...:')

p/s: cik nya blog ringan and masuk je terus ada takyah tunggu2 lagi..:DDD

Kiera Zainal said...

anak yang taat besar ganjaran nye :)
hmm rindu laa kat ibu ngn abah.

aReLaN said...

minta jauh la dari jadi anak yang camtu kan.teringat masa skolah saya pernah pegang watak anak derhaka tu.menangis satu dewan lepas habis drama bisu+nasyid tu.waaaaaaaa

Azlan Hasan said...

walaupun dapat mengumpul harta yang paling banyak di dunia belum tentu boleh membayar jasa ibu bapa membesarkan kita..hehe :)

Regards,
-Strider-

ina_noorlina♥ mY oWn LiL StoRy ♥ said...

zman skg mmg byk jd camni...arp2 kte xtrime nasib yg sme ble kte da tua sok..so berbaktilah pd ke2 org tua kita supaya jd contoh yg baik utk ank2

Woofer Storm said...

serius entry ni mendalam maksudnya..cuma ngan pic pun mampu berbicara..tahniah..

moga kita tidak begitu hendaknya..amin3

haikal blank said...

kisah anak dan ibubapa yang seperti ini memang banyak dan menyedihkan. tapi sejauh mana kita mengambil iktibar itu yang penting.

misskonspirasi said...

lumrah dunia.. memang banyak orang buat camni.. maybe mereka ini dikalangan manusia yang tak berpersaaan kot...tak ingatka jasa mak ayah duk jaga,asuh and didik mereka sampai mereka boleh berjaya seperti itu.. Misskonspirasi tamau jadi anak derhaka,klu bleh nak jaga mak ayah sampai keakhir hayat dikandung badan ngee

Mohamad Azizi Md Said said...

manusia :'(
time ibu bapa di sisi, bukan nak hargai, bila ibu bapa dah berjauhan, baru rasa kehilangan.

ZORA said...

bila da senang..ibu bapa dilupakan....

chemay said...

chemay hope kita tak tergolong dalam golongan yang lupa jasa parents tu.
amin
:)

mimi mimo mimo said...

nauzubillah..semoga dijauhkan drpda prangai mcm nih~

biela bell said...

hmm..betul tu..keberkatan hidup kita atas keredhaan ibubapa kita..jangan sesekali melupakan ibu ayah kita..semoga bell dijauhkan dari sifat melupakan ibubapa sendiri.Amiinn~

Choki said...

Thanx sbb ingatkan saya yg still belajar ni!! ^_^

Mya said...

thanks atas peringatan ini. marilah kita menghargai mereka =D

Aishah Jahirah said...

ramai si tanggang moden sekarang...minta dijauhkan kita menjadi salah seorg daripada tanggang moden....:(

akuamir said...

bagi sape yang masih ade mak,, yang masih ade bapak.. jage elok2,, jangan terase hati ngan mak.. mak marah,, sabar,, mak lambat,, sabar.. mak tak kasih kat kite,, lebihkan anak lain pon,, sabar.. itu mak kite... T.T

kalau dah takde,, dah takde gune,, takde ape lagi dah.. T.T cik o teddy

yad'z said...

jangan jadikan parents macam quran buruk.. nak dibaca tak tau... nak dibuang takut berdosa..

~ariFFin~ said...

parent adalah segalanya dalam hidup kita.walau buruk macam mana pun..merekalah yang melahirkan dan membesarkan kita..

semutsengal said...

jauhkanlah.


amin.

HeNRieTTa JoSe said...

Sedeynye....rietta xnak jadik anak yang macam tu....rietta jugak harap, anak rietta xmacam tuh...

Mizz ErMa said...

betul3..sume tu da tak berguna da..

p/s : wah, cantiknye background baru..hihi

soooooour said...

syurga dibawah telapak kaki ibu....

Mr.She said...

sia2 lah hidup atas muka bumi ni kalau tak tahu nak hargai jasa orang tua kita.. :(

suzie rahman said...

sy utama kn fmly sy :)

♥e'in♥ said...

bile dh senang parents diabaikan sampai anta kat umah org2 tua.. mmg anak tak gune..

★ aIsyaH ★ said...

sy syg mak ayah sy..
sy xnk jdik mcm tu..:)

Azek zk said...

mudah-mudahan kita x tergolong dlm golongan itu.

Aiskrim Cokolat said...

tersentuh baca entry ni . mudh2han kte dpt menjadi anak yang dpt membahagiakn org tua kita :)

MaYa MustWany said...

smga xkn berlaku dlm fmly mas n lain2..biarla kekal bhgia.amin

Ayie Abas said...

kalau tiada mak ayah..maka tiada laa si anak...untuk melihat keindahan alam ni kn?

Gary Asip said...

memang tak merasa syurga la kalau macam tu.. mintak2 aku dijauhkan daripada termasuk dalam golongan ni.. amin~..

Princess Nusy said...

family first..=)

Cik Etel said...

comelcomel comel <3

~SaL IjOu~ said...

mak ayah sanggup lakukan apa saja utk anak2 tercinta..tp anak2, apa pula balasan mereka..itu menyedihkan amat~ =/

eeiyss said...

menarik entri cumil yang bermanfaat ini...

Nelly The Strange said...

inilah yang sedang berlaku .:)

Anyyss Shuhaimi said...

Nice cik teddy.
Semoga kita dijauhkan dari sifat sebegini.

fathiahRAIHANA said...

heran dgn orang yg snggup letak parents depa jaoh2 ;( tak terasa apa2 ke? :'(