Feb 20, 2012

Lelaki + Perempuan = No Friendship

:: PERINGATAN ::

Entri ini akan membosankan,harap maklum !
Ramai yang kata lelaki dan perempuan tak boleh jadi kawan.Mulanya aku tak setuju dengan pendapat tersebut tapi tak sangka aku sendiri boleh terlibat dalam hal macam ni.Let me tell you the story.

Aku berkawan dengan Abu dan Aman.Of course la Abu(bkn nama sbnr) dan Aman(bkn nama sbnr) ni lelaki kan?.Aku kenal Abu dulu sebelum Aman.Aku tak tahu la pulak yang mereka berdua ni kawan baik.Then,Abu perkenalkan aku dengan Aman.Then,Kami bertiga jadi kawan baik.Happy together~

Kalau aku ada masalah,aku lebih senang bercerita dengan Aman walaupun aku kenal Abu dulu sebab dia lebih memahami dan tenang.Tapi,last2 masalah tu akan dikongsi bertiga jugak.Dan begitulah dengan Abu dan Aman.Bagi aku,mereka berdua ni sangatlah rapat macam adik-beradik.Pergi mana-mana mesti berdua.Aku gembira tengok mereka macam tu walaupun aku terselit diantara mereka.Aku tahu ramai orang pandang serong pada kami bertiga.
Tapi pada suatu hari,entah kenapa mereka berdua bermasam muka.Puas aku tanya dieorang,mula-mula Abu pastu Aman tapi masing2 tak mahu terus-terang.Last2,aku paksa Aman cakap memandangkan Aman lebih berlembut berbanding Abu yang lebih suka berdiam kalau ada masalah.

Betapa terkejutnya aku bila Aman cakap yang mereka bergaduh disebabkan aku.Tapi sebelum ni,memang Abu ada cakap yang dia suka aku tapi aku buat tak endah sebab ingatkan dia bergurau.Yela,kami bertiga bukan boleh percaya sangat,masing-masing suka merapu.Aku cuba baiki hubungan kami bertiga tapi susah..Masing-masing tak mahu mengalah dengan perasaan dan aku tersepit.

Masalah ni berlarutan sampai berbulan-bulan dan hubungan kami pun makin renggang.Teramat renggang.Abu dan Aman dah tak macam dulu.Sekarang dah tak ambil kisah pasal hal masing2.Masing2 pun dah ada geng baru dan aku terus bingung macam mana nak baiki balik persahabatan dieorang tapi gagal sebab ditambah dengan hasutan pihak2 lain yang memang tak suka tengok kami bertiga rapat.

Akhirnya aku mengalah dengan keegoan mereka.Ternyata keegoan lelaki amat tinggi dan aku sedih dengan keadaan itu.Hingga sekarang,mereka tak pernah lagi macam dulu walupun sengketa tu dah tamat sebab aku ambil keputusan untuk menjauh dari mereka.Walaupun kami sekarang dah boleh jadi macam kawan biasa yang lain tapi untuk jadi macam dulu,tak mungkin lagi........

Kehilangan sahabat yang bermakna seperti mereka terasa amat berat bagi aku~

67 Pemisah Kata:

Suraya Aris said...

kita pun tak caya laki dan perempuan boleh jadi 'kawan' saja, mesti ada perasaan lain bila dah lama2 kawan, percayalah :)

H.J said...

ego lelaki la tu..kalau aku jadi aman..aku bg kat abu je..haaha

Tia Fatiha said...

huhu. tersepit antara 2 org kawan lelaki. hurmmm.. sabar ye :)

CikAnyss' :O said...

to me too :'(

CekbOlat-bOlat said...

sdihnya bila prshbtan jdi mcm tu.. msing2 bwa diri dan mcm brmsuh kan..

itulah,lelaki dan prmpuan xboleh jdi kwn rpat.. (-_-) untglah ade kwn lelaki sbaik tu, gua skolah pmpuan.. eherherher..

ko nk jdi kak M gak? rhsia2 muka ni.. kak m xde kepala.. kau? agagagag

Selendang Merah said...

kadang2 lelaki nie secara x langsung akan jatuh hati pada perempuan tersebut sebab kemesraan perempuan tu.

disebabkn tu jugak hubungan sebuah persahabat jgak boleh retak.

Akue Achik said...

i can feel that sadness..huhu

sy jga ada 2 org kwn baik lelaki..

they r the best male friends in my life..

kmi xda smpn prasaan pun, the problem is GF dorg jeles ngn keakraban kmiorg..

kdg2 sy mngalah jga..tkut jd gduh..kuar ngan dorg pon hush2..huhu

Cik Puan Muda Umi said...

btol tu cik teddy..kdg2 mmg lelaki ngn pmpuan xleh berkawan..mesti salah seorang tu akan ada perasaan lebih drpd kawan..tapi kalau sesama ada perasaan,apa salahnye kan..kehkehkeh

Aqiim said...

sedihnyaa..
sobbbss sobbsss T__T

Feenas Sya said...

ish - ish .~

Lady Emilya said...

bersabar ek, mungkin ada hikmahnya kita tak tau :\

Prettywrite said...

dah kawan rapat mesti lama2 akan timbul rasa sayang yg lain pulak kan..sayang friendship tu putus mcm tu jer..

myra azraff said...

berhati2 lah ketika berada di friend zone..anda mungkin ditewaskan oleh perasaan..huhu :))

teha said...

sedeh nyee.. ssh jugak kalu ade kwn lelaki yg kite rpt , suke kite.. hurmm

Noraim said...

sy pernah mengalaminya cik teddy :(

masing2 xnak kalah dan persahabatan putus. sy yg tgh2 jadi mangsa.

sabar la, masa akn menyedarkan aman dan abu tu. semoga korang bertiga kembali bersahabat :)

Anyyss Shuhaimi said...

susah jugak jadi camni ea. mujur kawan baik lelaki ada awek sendiri. :)

Mie Hishamuddin said...

kawan dengan lelaki hanya setakat kawan memang tak salah..tapi bila jadi macam ni start ada perasaan segala memang susah da la...doa banyak2 moga2 korang boleh baik2 semula =)

Juliet_iRa~" said...

btol..mmg lelaki n ppuan susah nak jd kwn baik..akk xkata xblh sbb ada je y blh bkawan baik tp tu kalo hati msg2 xda psaan sesama sendiri la..huu..tp susah..sllnya msti terjatuh cinta..

sbb akk pnh alami apa y awk alami dear..

sbr la k..apa nk buat..org dah xmo kwn ngan kita...kita ckp apa2 pon dia xmo dgr..

HeNRieTTa JoSe said...

yeap...kdg2 mmg sukar utk predict...dorg layan kite cam kwn biasa....lpas tu pndam perassan....atoyaiiii....

anNaqia said...

ade jugak bestfriend laki. tapi, time nak abes blaja aritu, kitorang da tak bertegur sapa. xtau la apa mslhnye. sampai skrg da xcontact. sedih. :(

faiz fakhirin said...

wohoho...cara paling mudah, jangan terima dua2..cakap jer, masa belum seswai utk pilih..just be a friend more better...nantikn ada yg dengki..

Nisa Greennnpanda said...

cik dear.. entry nie kire cam sambungan utk entry akak yg semlm aa dear, hihi~... ^_^

ala, siannye korg, dh xjd kwn baik dh eh? ermmm.. ssh nk b'kwn kalo ade wujud prasaan tue.. huhu~...

chemay said...

kena kawan berdua je kalau lelaki ngan permpuan ni.
kalau lebih.
nnti sorang jadi jeles
=.=

Mizz ErMa said...

ha ah..sy pon penah dgr jgk tang lelaki dan perempuan tak boleh jadi kawan..xpe la, cik teddy kawan dgn perempuan aje ye? lelaki pulak cik teddy jadikan teman hidup..hehe

amercorner.co.cc said...

laaaaa ... dalam hal ini anda failed menolak cinta mereka dengan baik ... :D ... dan failed untuk menyatukan mereka berdua.. :D hoho.. tp chill je .. :D lain kali buat lah something yng menyebabkan dorang x fall in love with you :D .. salam singgah

shahani... said...

yup..amat memeritkn jika kehilangan kwn yg amat2 baik...huhu...

:(

Mohamad Azizi Md Said said...

org cakap kan cik, putus sahabat lebih perit dari putus cinta :(

NIZAM said...

takpe. sy baca je. sedih gak la entri ni. Rasenye, lebih baik cikTedddy cool je. mmg la susah nak terima kan mula2 tp lame2 ok je sbnarnye.

biela bell said...

erm..kalau rapat sampai macam tu..mmg tak dapat dinafikan akan ada perasaan lain la.. cool je cik teddy yer.. banyakkan doa supaya dilmbutkan hati mereka..kalau bab hati ni mmmg payah..baik mohon pada Penciptanya :)

soooooour said...

kwl perasaan bl berkawan.....jiwa kental..relax sudah..

kim heeruul said...

bila dah syok dekat kwn rapat, inilah jd nye..
org kata sebelum nk bercinta tu kawan la dulu..
Tapi abu dah follow rules berkawan dahulu, tp apakan daya...

pajong pemalas!!! said...

sbnarnya lelaki dan perempuan bole jdi kwan rapat tp SUSAH nk brlaku...sbb lelaki n prempuan adalah 2 golngan yg brbeza tp ia adalah pasangan jdi ada nfsu antra mreka..sbb tu bole jtuh hati.. tp dlam keadaan yg brbeza lelaki lebih bijak untuk mmbrikan pendapat dan pndangan srta nsihat untuk prempuan... *FAKTA

aReLaN said...

memang susah pon kalau lain jantina untuk hanya sekadar kawan.dah lama kawan,makin rapat,mulalah timbul rasa suka,rasa cinta tapi kalau dia sorang je member lelaki takpe la.memang la tak gaduh ngan member lain.tapi kalau dalam kes ni,susah la.hmmm..sabar k.

aReLaN said...

meman susah untuk hanya sekadar kawan kalau lain jantina ni.dari kawan,makin rapat,sampai satu masa mulalah timbul rasa suka,rasa kasih,rasa sayang bagai.hmmm..sabar k.

Miss Nadya said...

sabar2..ta mau sedih..

mmg tak pernah cuba jumpa mereka balik eh?

EyA edamanhatiku said...

mami eya ckap laki n pmpuan xkan pena bole kekal kawan..bb laki ngan pmpuan akan sentiasa saling tertarik

semutsengal said...

cinta 3 segi ?


LALALALALALALLALA

Woofer Storm said...

nak jadi abu,nak jadi aman juga.. pening la mcm ni,,,

misskonspirasi said...

memang dah sahih lg nyata owang laki takleh just friend ngan kita ..kompom ada udang disebalik me.. ekspeceli yg sgt baik ngan kita tu... huhu gua dah pernah mengalaminya.. ait pesal ayat misskonspirasi cam apek lak ish ish

Ayie Abas said...

berkawan ramai x apa cik teddy..tapi kalau lain jantina kena ada batasan.

EZAD AMIR said...

Erkk...tu yg susah tu bila bmain dgn cinta..dr kwn nk upgred hbgn kpd kekasih mmg susah sikit tmbh2 kalo ada lg sorg yg tgh mcuba nk upload cinta dia jugak..

naiemah_ramli said...

erkkk..sedih plak dgn kisah ni...ssh kan kalau dah jadi mcm ni.. :( bersabar ok :)


*lama tak dtg sini..sbb 1 nya mls nak BW :( line teramat slow :(

Ckin Kembaq said...

da kawan lama2, suka kot..huhu

Cik Sweet Pea said...

haha...kalau nak jadik kawan...disiplin kena kuat..:P

cik ika said...

err..kawan baik ika tyme sekolah pun lelaki jugak..now da jd merangkap buah hati ika..berkat daq2 kelas dok keneng2kan ktorg..so, ika blom terasa bile tersepit antara 2 lelaki merangkap kwn baik kite..

hati~♡ said...

hurm3... tiba2 teringat plak kat exboypren.. keh3 ;p

Norlida Ramli said...

hm..tu la..kalo kwn dgn lelaki..mula2 memang la kwn tp lama2 pasti lelaki tu akan ada perasaan pd kita...

tp sedih kan kalo disebabkan tu persahabatan ilang..huhu

sabar tau :)

Haruno Hana 하나 said...

teringat kat entry blog Mr. K.. nk stay in friend zone, kwn aje ngan mamat lembut atau gay.. rasa cam betul gak kata2 dia.. hehe~

tapi, bila dh brkawan camni mmg akn rasa khilangan yg besar sbb dh rapat cam adik beradik.. cik teddy sabar ya?

alhamdulillah setakat ni hana x kena lg camni.. harap2 xkan kena sbb risau.. risau kalo friendship tu boleh terputus cuma sbb camni.. :(

sergeant keroro said...

boleh jek, asalkan dua-dua belah pihak clear with the situation :)

H.J said...

kirim salam dengan abu eh..haha

Aida Omar said...

sedih T_T sebab tu org kata cinta kadang2 memusnahkan hubungan akrab persahabatan.. lelaki dgn perempuan mmg susah nak berkawan rapat mesti ada ehem2 nanti..

Zack Hazze said...

sedih laa...huhuhu...berbaik laa blik...byk kn berdoa pd Allah supaya persahabatan dpt dipulihkan...
sabar ye CikTeddy...

CikAnyss' :O said...

apa yang penting , berfikir positif dn jgn terlalu ikut emosi..

p/s
awwww ,, suka gila dgn lagu blog ni , nak letak lm blog gak .. leh x ? hihihi..
rm40 include postage dear ..

mirmashi94 said...

pernah tercampak jugakk lam situasi cm nie =.=

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

true story? hmm tgi gak ego diorng ni..

puteri kasih said...

sedih bila sesebuah persahabatan perlu berakhir sebegitu..

MaYa MustWany said...

alahai sedihnya..
tak sangka kan jadi macam tuh..
berdoa la smga hati masing2 berlembut utk berbaik semula.

Mya said...

mya pun penah ulas isu ni. ada yg setuju, dan ada yg tak setuju. yg penting kena pandai bawa diri =)

Ahmad Haziq Azlan said...

cer pen

O CIKTEDDY said...

@Muhammad Saiazuan Norhalik this is my story..^_^

Azlan Hasan said...

Kira cik teddy hawt laa nit di mata mereka berdua..hehe..tapi bukan semua friendship jadi begitu..hehe..cara dari lelaki ngan perempuan kena betul kalau xnak benda2 camni jadi..hehe

Regards,
-Strider-

Woofer Storm said...

cpt update..hehhe

slmt mlm^^

ZORA said...

susah jugak dapat kwan yg mcm 2......

khairul said...

klu ssh2 sangat..siti kwan jer ngan abg hehe

Aishah Jahirah said...

selalu tgk kat TV dlm drma je...tp in real mmg camtu...lelaki n pompuan ni mcm magnet kot.kalau xpompuan,lelaki yg akan simpan perasaan.ada yg btl2 blh bersahabat tp kebanyakan akan terselit rasa lbh dr kwn...;p

Apple said...

Agaknya, batas berkawan dan menjadi pasangan terlalu nipis untuk dibedakan. Ni komen kejam, maaf cik teddy.. huhu..
Jika sy sebagai slh seorang drp mereka, mungkin sy akan menjadi yg berusaha untuk berbaik2, sbb ianya beri sy kredit yg lebih. Tak ada org yang nak Lelaki yg kuat merajuk n susah nak pujuk. Sebab tugas mereka patut sebaliknya. Sama dalam beragama, yang dijadikan sandaran ialah si suami, yg menjadi pedoman ialah dia. Dats y istri diharuskan mematuhi suami. Jk jd cam kes ni, ntahlah. Bak kata mawi AF, no komen.

Saddila said...

seriuosly tak suka situasi ni. tak suka tak suka tak suka :(

pernah alami. sedih :(