Feb 4, 2012

I Talk About Smile

Assalamualaikum~

Senyuman itu adalah sebuah ciptaan yang paling indah yang Allah pernah ciptakan, malahan senyuman juga adalah kuntuman-kuntuman indah yang sentiasa Rasulullah persembahkan.Jika Rasulullah saw senyum, baginda tidak akan melanjutkan senyumannya dengan ketawa terbahak-bahak.Senyum dan ketawa Baginda saw hanya dengan menampakkan gigi-giginya.

Rasulullah saw adalah gambaran orang yang lapang jiwanya, bersih hatinya, suka memaafkan dan tawadhuk. Gambaran ini dijelaskan oleh Saidina Ali bin Abi Thalib k.w:

“Siapa yang melihat baginda pada pandangan pertama, tentu merasa enggan berpaling dan siapa yang bergaul dengan baginda, pasti mencintainya. Ada seorang menyebut, “Aku tidak pernah melihat orang sepertinya, sebelum dan sesudahnya.”
(Riwayat Bukhari, Tirmizi, Ibnu Majah dan Ahmad).
Sabda Rasulullah S.A.W.:
"Senyum terhadap saudara kamu adalah sedekah."
Hadis riwayat Ibn Hiban dan Al Baihaqi. 
Senangnya nak dapat pahala sedekah kan?Jadi,senyumlah!

Sesungguhnya beruntunglah mereka yang mengikuti perbuatan Rasulullah kerana harga sebuah senyuman tidak ternilai dengan wang ringgit.
“Sesungguhnya telah ada pada diri Rasullullah itu suri tauladan yang baik bagi kalian(iaitu) bagi orang-orang yang mengharap(rahmat) ALLAH dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut ALLAH”
Al-Ahzab ayat 21
sumber <

pss:: Terima kasih kepada mereka yang sudi tag Cik Teddy dalam contest,giveaway,game tagging dan macam2 la..Seriously banyak sangat.Maybe tak sempat nak join semua tu..Maaf ye sume!Anyway,terima kasih sebab ingat kat shaye.huhu
pss:: Cik Teddy agak sibuk sekarang sebab masa banyak diluangkan untuk belajar bahasa Arab.hehe Salam Maulidur Rasul semua~

61 Pemisah Kata:

Lea Isnawi said...

wah wah hebat blaja arab skrg

"kaifa haluki?

::WafaIrdina:: said...

senyum
xperlu kata apa2...
shommmel dunia law semua senyum
hihi~~
:D

Princess Nusy said...

Salam Maulidur Rasul..senyum sokmo..=)

Mohamad Azizi Md Said said...

senyum :)

CekbOlat-bOlat said...

ko tgh bljar bhasa Arab eh jijah ? wahh..bestnyee..

internet ke mne?

Papa Mifz said...

Senyum selalu ;-)

Salam maulidur rasul ;-)

LoveMimu said...

best ! Rasulullah lah insan yang paling sempurna . sesuai dijadikan role model untuk semua peringkat umur . :)

misluvcoklat said...

jyeah , senyum sokmo ;)
btw,salam maulidur rasul cik teddy =)

era kecik said...

senyum itu sedekah.. jadi era sedekah kan senyum kat cik teddy . hehe =)

KaK LimAh Si SupiR said...

senyum..senyum ^_____^

Ahmad Sabree said...

senyum seindah suria...
yang membawa cahaya...
senyum lah dari hati...
duniamu berseri...

senyum umpama titian
dalam kehidupan..
kau tersenyum ku tersenyum...
kemesraan menguntum...

ops! ternyanyi sudah...
nice ") like :)

zaty said...

salam senyummmm.hee. wah sibuk bljr bahasa arab. good good.semoga success ya :D

FAIZ FAKHIRIN said...

salam maulidur rasulll

Mish eika :) said...

senyum :)

هانيم إرشاد said...

mari kite amalkan senyuman =)

HAW said...

ada beza antara senyum dan sengeh

semutsengal said...

ma ismuka ?

hara said...

senyum :) xperlu kata apa2.
kaifahaluki enti, cik teddy? hehe

EruzuLiyana said...

bukan susah pon nak dapat pahala..Allah Maha Penyayang :)

Apple said...

Salam Maulidur Rasul (menyahut salam dengan lapang dada).

senyum itu penunjuk diri:
Cth ibubapa yg ske marah2 o yg ske senyum sokmo wat lawak antarabangsa ujang, yg mana kita rasa penyayang, yg mana kurang.

senyum itu berdakwah:
perbuatan senyum itu benda baik (kecuali sengih senyum berpura2). berdakwah bkn mksd bercerita tntg agama semata, tp lebih kpd "bnd yg baik dijadikan teladan'. Kat negara barat, bertudung pnh dijadikan isu. Tp yg bertudung kat sn wat bnd bek, xske mara2, cuba hidup dgn harmoni, lama2 diterima oleh ramai pihak malah ada yg ikut.
Tak perlu nak berdakwah agama atau minta org len pk tudung, skdr menjadi cnth hidup sm spt berdakwah melalui teladan.

senyum itu sedekah:
:) :) :) :) :)

my 20cents points only.. huhu..

Aine Ainun said...

Tak payah bayar:
Tak perlu ada duit:::

Hanya perlu senyum dengan Ikhlas=)

Mr.She said...

senyummmm n____________n

Lady Shana Sweet said...

Salam maulidurrasul... Belajar elok2.. ti leh ajar Shana plak.. hihihi

xila riston said...

slam maulidur rasul cik tedy bear2~

khairul said...

salam Maulidur Rasul Siti

Alieza Dayasari said...

bila kita senyum.. buat org lain bersangka baik dgn kita.
namun adakala.. org kata kita tak serius...
bosan sih...

HeNRieTTa JoSe said...

Salam maulidur rasul...

Nafisah Ruslan said...

dengan seyuman, hati kita akan lebih tenanag dan membahagiakan.. :)

EZAD AMIR said...

dtg sengih kt entri cik teddy..
^_^
ekekeke..
manis x senyum sy ni?

aReLaN said...

salam maulidur rasul.memang tak rugi pon kalau senyum kan tapi tak tau la kenapa ramai sangat yang kedekut senyuman.nak belajar bahasa arab gak

Queenie said...

salam maulid..

arini akak sibuk dimasjid dari pagi sampai tenghari..letihnya...

kim heeruul said...

senyuman yg ikhlas adalah sedekah..=)

Woofer Storm said...

bljr bhsa arab tu..ajar la kita.ehehee

slm maulidur rasul..

Azlan Hasan said...

saya suka senyum..benda yang senang dan tak pakai bodal..bila kita senyum orang pun suka..hahaha

Regards,
-Strider-

chemay said...

singgah sni nak senyum kat cikteddy.
hehe
:P

salam maulidur rasul dear.
:)

TiraPengemis said...

smile 4 u....=)

Cik tikah said...

salam maulidur rasul, teddy :)

faizlaster said...

senyummmm ^^

sabree hussin said...

senyum banyak2 ye cik teddy

Pendamba Mawar said...

cik kasih.... rindu sama kamu... saya datang membawa senyuman

Nelly The Strange said...

senyum ..
:)

dapat pahala ~

Teenager Housemaid said...

bertuanya kalau dapat berjumpa dangan nabi kan...:')


cik, belajar baahasa arab kat mana?

Aida Omar said...

macam mane lah rupa Nabi SAW kan? mesti sejuk je hati melihatnya. Senyum menampak kan wajah kita manis..maka senyum lah :) selamat belajar bahasa arab cik teddy moga berjaya menguasainya ^^

Akue Achik said...

senyum itu satu sedekah..

tiba2 nak dgr lagu Raihan psal snyum... :))

Cikgu Ma said...

datang bertandang dengan senyuman =)
belajar arab??
saya pun mengajar bahasa arab..tp kt budak kecik jerr... =)

akuamir said...

sebab itulah kite mencintai Rasulullah SAW,, banyakkan lah selawat.. :D

btw,, dah test keh tutorial??mehhe

Nur Aischa said...

alhamdulillah.. salam maulidur rasul ya cik teddy.. :)

MaYa MustWany said...

bagusla..sepupu mas stdy kat al-azhar pun memang mahir bahasa arab,so kalau pe2 nak tahu,mas tanya je dia.hihihi

soooooour said...

senyum..x perlu kata apa2...

cik puan muda umi said...

<--- tengah senyum kat cik teddy..hehe..;)

Alifah ~ said...

wah . Arab . best ! :) btw . best laa new post :D [snyum smbil waving ;)]

Juliet_iRa~" said...

senyum itu sedekah..:)

wahh belaja bahasa arab..bestnyaa..

ehem2..rindu cik juga..heee

salam maulidur rasul..~

cik Kartun said...

senyuman adalah rhsia awet muda!!
so senyum la slalu :D

reen afny said...

salam maulidur rasul ;)
senyum la selalu yea ;D

Miss Volvo said...

manusia zaman skg susah nak senyum kan

ZORA said...

senyum sokmo..:)

Lily Suhaili said...

Hehehe and that's whyyyyy I smile !

O CIKTEDDY said...

@akuamir belom la..hehe

O CIKTEDDY said...

@Apple apple,me love u!haha

O CIKTEDDY said...

@CekbOlat-bOlat bljr sndiri..hehe

Picoz Shupalula. said...

Salam Maulidur Rasul. Nabi junjungan kita. Allahuakbarrr ..