Apr 10, 2011

Cara Rotan Anak


Assalamualaikum..jawab tau!wajib tu..^_^ok la,sementara cik tengah intai2 blog orang..tiba2 ternampak la satu entry yang dibuat oleh abang khalis(baby die comel)yang bertajuk betulkah cara mendidik anak dengan merotan?jadi cik pun dengan susah payahnya(x payah pun,google je) cari maklumat tentang perkara ini supaya semuanya jelas..
Seorang sarjana Islam yang banyak menulis tentang adab atau cara mendidik anak-anak berasaskan Islam iaitu Abdullah Naseh Ulwan dalam sebuah bukunya yang berjodol ” Tarbiah al-Aulad fi al-Islam” telah meletakkan beberapa syarat sebelum atau semasa merotan anak-anak sebagai antara tuntutan didikan.

Antara syarat untuk merotan anak-anak ialah sebagaimana berikut :
1. Ibubapa atau penjaga mestilah terlebih dahulu menggunakan segala usaha nasihat dan mendidik yang lain terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan merotan apabila cara yang lembut sudah tidak berkesan
2. Tidak merotan anak-anak semasa dalam kedaan terlalu mara yang boleh menyebabkan kecederaan terhadap anak-anak
3. Tidak merotan di tempat-tempat larangan atau merbahaya seperti muka, kepala, dada dan perut anak-anak
4. Tindakan merotan kali pertama terhadap anak-anak mestilah perlahan, tidak terlalu kuat yang boleh menyakitkan samada di tangan atau kaki. Jika tidak berkesan untuk satu rotan maka terus dirotan sehingga tiga kali. Jika masih berdegil selepas dirotan sebanyak tiga kali maka boleh dirotan sehingga 10 kali tetapi jangan melebihi jumlah itu sebagaimana sebuah hadis nabi s.a.w yang bermaksud : Jangan merotan seseorang melebihi 10 kali melainkan dalam menjalankan hukum hudud Allah.
5. Tidak merotan anak-anak yang belum sampai umurnya 10 tahun sebagaimana sebuah hadis nabi s.a.w yang bermaksud : Perintahlah anak-anak kamu dengan sembahyang ketika berumur 7 tahun dan rotanlah mereka jika tidak sembahyang apabila berumur 10 tahun….
6. Apabila anak-anak meminta melalui lisan agar jangan merotannya ketika mahu dirotan buat kali pertama maka hendaklah diberi peluang kepada mereka berubah tanpa dirotan berserta dengan janji untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama selepas itu. Tindakan ini adalah lebih baik berbanding tetap merotan mereka
7. Ibubapa atau penjaga mestilah merotan sendiri anak-anak yang degil bukannya mewakilkannya kepada adik-beradik yang lain untuk melakukannya bagi mengelakkan timbulnya persengketaan antara adik-beradik.
8. Apabila anak-anak sudah baligh maka tindakan dalam merotan hendaklah lebih kerap dan diulangi sehingga anak-anak berubah ke arah yang baik serta menjauhi segala kesalahan yang dibuat selama ini.

4 Pemisah Kata:

Ibnushukran said...

aahh betul 2.. Islam ada cara yan gbetul,bukan bertindak sewenang-wenangnya dengan hnya mngikut telunjuk syaitan..

InsyaAllah kita didik anak dr kecil, besar nnti moleklah hasilnya.. y pnting ubah diri kita kpd yang lbih baik dhulu.. :(

Cik Teddy said...

yup,betol3..!

mykhalis said...

pkcik rs kgum ngn adik teddy yg mencari penyelesaian yg sesuai terhadap hukuman merotan.. khalis harap, bila kita dah jadi bapa. akn dapat tahan perasaan dari nak merotan anak jee.. tahniah adik teddy..

Cik Teddy said...

hihi..thanks pkcik khalis..krim salam kt baby comel..