Jan 1, 2012

Bukan Bahan Biasa,Beracun Der..!

Assalamualaikum!
Kalau jawab dapat pahala ^_^

"Hapaknya bau kusyen ni,kasi sembur sikit la..".Cett! Tu perkara biasa yang kita akan buat.Nak tahu tak?Sebenarnya bahan2 macam pewangi pakaian,ubat serangga dan lain2 tu bukan bahan biasa tapi berbisa! Contonya:

Pewangi pakaian @ bilik:
Sesetengah bahan ni ada bahan beracun seperti toluen @ xylene.Bahan2 ni boleh rosakkan paru-paru,hati,sistem saraf malah boleh menyebabkan kanser!

Ubat Serangga:
Kalau kerap sangat guna bahan macam ni,sistem saraf pernafasan,hati dan otak boleh terganggu and of course boleh jadi kanser! 

Kapur:
Boleh rosakkan hati kalau wap daripada bahan ni masuk dalam badan.That's why kita dah tukar pakai whiteboard marker kat sekolah.Ooo..macam tu ye~ ^_^

Pembersih Sabun:
Yang ni pulak boleh jadi alahan pada kulit,melambatkan proses penyembuhan dan masalah katarak pada orang dewasa..Kalau budak kecik,remaja macam mana?Entah la..haha 
 
Pemutih Pakaian:
Menghasilkan gas yang beracun,rosakkan kulit,paru-paru dan sekali lagi,penyebab kanser! 

Pembersih Lantai/Seramik:
Kebanyakan bahan-bahannya mengandungi phenol.Benda ni boleh meresap melalui kulit dan rosakkan hati yang telah rosak ,ginjal serta penyebab kanser!

Pembersih Kereta:
Mengandungi petroleum yang boleh menyebabkan kanser paru-paru dan kulit,sangat bahaya bagi yang ada alahan kulit,mata,hidung dan paru-paru. 

Pembersih Perabut:
Dikaitkan dengan kanser kulit dan paru-paru.Tindakan menghidu bahan yang mengandungi phenol menyebabkan seseorang itu berpeluh,kejang,tenat dan mungkin KO mati! 

Baja Tanaman:
Timbulkan masalah kulit dan mata.Kalaulah tertelan,hati dan ginjal kan rosak.Er..ada jugak tertelan ek?Mengidam nak rasa baja ke?hehe..

Dah tu,kalau semuanya berbahaya,gua nak pakai apa?Aik?Rileks..tenang.Ada caranya.Nak tahu,kita jumpa pada hari dan waktu yang sama pada episod akan datang!Adios~
-sumber dari bernama-

28 Pemisah Kata:

Pendamba Mawar said...

bahaya jugak kan..bahayaaaaaaa

Mohamad Azizi Md Said said...

hoho .. semua ni ada kaitan dgn chemistry ..x tau la plak bnda nie .. cikgu tak bgitau kesan buruk dy ,..especially kapur tue .. nice sharing cik ^^

aReLaN said...

klu sme beracun n tkleh pki,mmg parah la jwbnya.hohoh

NiaLidia. said...

hehhe ishhhhh terus :P bg lah tau haha , takut lah kita selalu guna kan benda2 mcmtu huhu

wanblur - Shazwan Azizan said...

jempout la join :)

★ aIsyaH ★ said...

aiy0o..tp brg2 nyh antre brg2 keprluan kan..hmm
:D

Gaara said...

banyak betul bahan beracun dlm hidup kita seharian kan..hehe

wanie said...

byknya bhya di skliling kita...so knala careful kn

PEREMPUAN PATUT RETI MENJAHIT?
KORANG RASA?
http://pulsowanie.blogspot.com/2011/12/perempuan-patut-reti-menjahit.html

Juliet_iRa~" said...

wahhh2..banyak y bahaya ni..

happy new year..:)

kim heeruul said...

kapur pon ada effect yerk..
dulu sekolah rendah gua berebut dgn kwn gua sebab nk ketuk yg terdapat dekat duster tu..thank d info.

Teenager Housemaid said...

hampir kesemuanya kita menggunakan ianya setiap hari...
memang kita ni terdedah dengan pelbagai bahan yg berbahaya.

by shahamri.com [SA] said...

hai n salam from shah :)
shah tengok ada churpchurp kat atas tuh...buat ap nk susah2 klik banyak2..so shah nk kongsikan tutorial yang hanya satu klik boleh buka semua link tu..nak x?ha! :P

baca sini:Tutorial Tingkatkan Earning ChurpChurp Dengan Hanya Satu Klik!
p/s:tutorial ye bkn tips :)

CekbOlat-bOlat said...

perghh.. semua xboleh >_<

p/s: bolat dh join cntest tu.. =)

r-5 said...

betul tu btw.. xylene dan toulene ni memang digunanakan seagai fixative untuk tissue dalam perubatan, direct inhalation boleh kemandulan dengan serta merta! bahaya tu..

Woofer Storm said...

wslm..lepas ni tak nak pakai apa2 da..hehee

Alifah said...

wah . luasnya pngetahuan cik teddy .
xsabar utk entry sterusnya . :)

shark said...

senang jer nk atasi..
jual pastu beli yg baru:)
ehhehe

hafiz hafizol said...

sume yg pembersih pembersih 2 bahaye ehh?? hahaha

eva said...

huhuhu brg enviroment skrg dh xselamat.. diaorg pakai bahan2 utk hasil brg spy lebih cepat dan bekesan.. tetapi risiko tinggi

Balqis Azhar said...

cik teddy,

sy xnak mati muda..hihi :)

Alieza Dayasari said...

bahan2 tu semua mmg kena berhati2.. siapa tu sebaliknya kan....
aiiigooooooo

Original CikTeddy said...

@Mohamad Azizi Md Said ni msti GG tido dlm klas..ade la cg kasitau..haha

Original CikTeddy said...

@NiaLidia. sabar dulu cik adek..kih3

Original CikTeddy said...

@wanie aku rase tau skit dh ckup..kih3

Original CikTeddy said...

@by shahamri.com [SA] nak3..haha

Original CikTeddy said...

@r-5 wah...bgus2,thanks 4 d info^^

Original CikTeddy said...

@hafiz hafizol yela tu kot..haha

Ana Farhana said...

nice info nih,thanks!