Jan 17, 2012

Tatkala Hati Menangis~

Assalamualaikum~
Adakalanya….
Hari yang panas dan ceria
Bertukar mendung seketika
Mentari merangkak pergi
Gumpalan awan bertandang sisi
Hati gundah
Tercari-cari
ke mana perginya mentari yang dinanti

Begitulah hidup…
Di saat kau selesa dengan kehidupan
tiba-tiba kau diuji dengan kehilangan
kehilangan nikmat harta
kehilangan nikmat ilmu
kehilangan nikmat rakan dan keluarga
dan kau meratapinya….

Bila kau memandang segalanya dari Tuhanmu…
Yang menciptakan segalanya
yang menimpakan ujian
yang menjadikan sakit hatimu
yang membuatkan keinginanmu terhalang
serta menyusahkan hidupmu
pasti akan damailah hatimu kerna…
masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia

Bukan Allah tak tahu derita hidupmu…
retaknya hatimu
sengsaranya sukmamu
Mungkin itulah yang Dia mahukan
kerna Dia tahu
Hati yang sebeginilah
selalunya lebih lunak dan mudah untuk
DEKAT dan AKRAB dengan-Nya


Saat hujan turun membasahi hatimu
kau menangis kerna
merasa beratnya ujian tidak tergalas

SENYUMLAH

kerna
Allah mendatangkan kepadamu pelangi nan indah
selepas hujan sirna kelamnya


Ingatlah teman dan juga diriku.. 

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya (Al-Baqarah:284)
kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. (Al-Insyirah 5-6)

Author : Unknown

p/s: Cik Teddy suggests this blog,named SUPER SOMETHING.Click it yaw ^_^

36 Pemisah Kata:

Pendamba Mawar said...

:)wah ayatnye

Encik Troll said...

Suka quote ini: kerna
Allah mendatangkan kepadamu pelangi nan indah
selepas hujan sirna kelamnya

Terima kasih. :)

kim heeruul said...

allah sentiasa berada di hati kita

A'ishah Kamaludin said...

Yepp, lepas susah ada senang. Kena banyak sabar...

Ok, jom pg terjah!

Fikri said...

Waaa.. style2. leh wat lagu ni :D

EnciK AxixOu said...

dugaan itu hanya pada tahap yg kita mampu je . kn ? kn ?

shahrazali said...

wahhhh...cantik susunan ayat dia...
menarik utk dibaca...

FAIZ FAKHIRIN said...

gud info and nasihat...

starzieti said...

wah, ayat yang best. :D

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

hehe... best best...
click... ^^

apix said...

he3 .. touching lar ..

Marina said...

Allah s.w.t sentiasa berada di sisi ketika susah dan senang...

Nisa Greennnpanda said...

wah.. power ayat nie.. ^_^

Ckin Kembaq said...

memang kena ngan diri ini.. =_=

fadh leyanie said...

suka dengan ayatnya..best2 :)

Papa Mifz said...

setiap yg berlaku ado hikmah nye...

EZAD AMIR said...

Wahhh...pndai cik teddy susun ayat ni..sgt indah !!!!

munna said...

bersyukur jelah dgn nikmatnya

teha said...

suke bce ayt2 tu :)

merahitujambu said...

suka ayat awok

Selendang Merah said...

sweet suka dengan ayat2 nie..nice..

Teenager Housemaid said...

so nice...:')

::WafaIrdina:: said...

pe yg penting jadikan ari ni lebih baik dr semalam...n esuk lbih baek dr ari ni...senyum...Alllah olwez there wif us :)

eva said...

ternyata hati ini terubat bila bc part ni---->>>

Bukan Allah tak tahu derita hidupmu…
retaknya hatimu
sengsaranya sukmamu
Mungkin itulah yang Dia mahukan
kerna Dia tahu
Hati yang sebeginilah
selalunya lebih lunak dan mudah untuk
DEKAT dan AKRAB dengan-Nya


suka sgt entri ni.. nak letak semua ayat tu kat study board eva sebg peringatan dan semangat.. saved!! ;)

Mohamad Azizi Md Said said...

best la quote ni ^^ meaning! nak kena buat favourite nie.

2EV1 said...

wahhh :o

c'axoera said...

awesome :)

HeNRieTTa JoSe said...

Sukanya ayat ayat dia...

Psss cumilksn kad tu....

EruzuLiyana said...

tengah senyum nih, sorang2. depan lappy. pasnih lau ada orang kata ceq tabetul, awak bekap k..haha

CekbOlat-bOlat said...

^_______^

kelas kau jijah.. aku suke ni.. nak copy simpan boleh>

محمد شهريل القنيطري said...

kunjungan pertama...superb ayat

wan niahix said...

wah....

sgt... hmmm...

tidak terkata...

hehe...

nuyui a.k.a miss YUI said...

power ayatnya...

Prettywrite said...

tapi pelangi tu datang sekejap saja..:(
apa pun bersyukur..setiap kejadian ada hikmahnya..

Azlan Hasan said...

wah..puitis sungguh..ingatkan cik yang tulis..hehe..ke memang sik yang tulis??suka susun atur kata dia..hehehe

Regards,
-Strider-

Original CikTeddy said...

@Azlan Hasan bkn cik yg buat =)