Jan 25, 2012

Wajah Yang Memancarkan Cahaya

Assalamualaikum~

Suatu dinihari, Sayidatina Aisyah r.ha menjahit pakaian.Dengan tidak semena-mena, deru angin di luar rumah memadamkan api pelita .Barangkali sedikit terkejut,terlepas jarum di tangan.

Baru berkira-kira mahu meraba-raba di dalam gelap bagi mendapatkan semula jarum yang jatuh,ada cahaya melimpah ruah masuk ke ruang kamar.

Aisyah tercegat sejurus.Subhanallah! Bukan cahaya jamung atau unggun yang dihidupkan di luar rumah tetapi cahya dari seraut wajah.Dengan cahaya itu,Aisyah menemukan semula jarum yang terjatuh.
Dalam kekaguman,Ummul Mukminin Aisyahr.ha bertanya,

"Siapakah yang tidak akan dapat melihat tuan pada hari kiamat,wahai Rasulullah?"

"Orang yang bakhil", jelas Rasulullah.

"Siapakah orang yang bakhil itu?" tanya Sayidatina Aisyah lagi.

"Iaitu orang yang apabila namaku disebut di hadapannya,dia tidak mengucapkan selawat ke atasku",jawab Rasulullah saw.
Moral of the story
Kita hidup janganlah kedekut!Tak rugi pun kalau kita berselawat ke atas junjungan besar kita,Nabi Muhammad saw.Kalau Rasulullah saw pun boleh ingat umatnya saat ajal hampir,takkanlah kita manusia biasa ni tak mahu mengingati Baginda kan?Jom lazimi amalan berselawat~

60 Pemisah Kata:

cik Q said...

Yup betul tu . Lagipun selawat ke atas nabi rasa tenang je :)

Selendang Merah said...

thank atas peringatan nie.. Nice..^^

eLLa n aLia said...

Thanks di atas peringatan :)

yad'z said...

alhamdulillah... perkongsian yang baik... kadang2 ada yang terlupa, kita wajib ingatkan. =)

agak masalah said...

untuk renungan dan ingatan kita bersama

Paris Lipton said...

yeahhh kita selawat ssh karok boleh je selalu.hehehe nice thought tedy beber

LynnDamya said...

subhanallah :)

FAIZ FAKHIRIN said...

nasihat yg bagus...tankiyu ustazah...hehhee

cik Kartun said...

alhmdulillah masih ingat utk berselawat ke ats nya :)

Liselle MonCherie said...

Kadang2 terlupa nak melafazkn
selawat keatas baginda apabila
nama baginda diucapkan...
Great info Cik Teddy!

NazuerahAzhar said...

Nice Info !
Selawat menenang kann..

*a;ah. muka matang.

::WafaIrdina:: said...

nice sharing...
yukk kita sama2 perbanyakkan selawat kita kt nabi ksygn kita...
nak2 xlama lagi maulidur rasul kan...huu

Mish eika :) said...

satu peringatan yang bagus :)

kim heeruul said...

tak lama lagi maulidur rasul =)

nasha sanza said...

suka berselawat sebab buat saya rasa tenang..=)

Teenager Housemaid said...

love this post cik! :)

Mohamad Azizi Md Said said...

ya betul tu. cikgu, parents saya selalu pesan nie. ^^

kalau nama artis nak sgt sebut, gelaran Rasulullah tak nak sebut. itulah manusia sekarang. nauzubillah.

Datu Jebat said...

allahumma solli ala sayyidina muhammad... :)

EZAD AMIR said...

perkongsian yg bmanfaat wahai cik teddy...
(^_^)
kdg2 kita leka dgn kesibukan harian..

eva said...

subhanallah ;')

merahitujambu said...

nice info!!

Juliet_iRa~" said...

btol2..berselawat la selalu kan..:)

Semut Senyum said...

ada rezeki orang lain dalam setiap rezeki yang kita terima.. =)

Anyyss Shuhaimi said...

nice! terima kasih atas perkongsian.

Papa Mifz said...

terima kasih coz ingatkan...

Shah Rizar said...

satu enty yang boleh menyedarkan kita

teha said...

like2 ! so , lps nie , bnyk2 kan laa berselawat.. bkn ssh pon kan :)

AzwanRamli said...

Jangan lepaskan peluang utk mendapat syafaat Nabi Saw di akhirt kelak,syaratnyer rajinlah berselawat...

Azlan Hasan said...

betul tu..ramai yang memandang benda nie sebagai remeh temeh...hehe :)

Regards,
-Strider-

Mohammad Abu Bakar Kamal said...

marilah kita berselwat keatasnya..

محمد شهريل القنيطري said...

nice peringatan...sering kali kita lupa berselawat atas junjungn nabi MUHAMMAD SAW

CekbOlat-bOlat said...

nabi muhammad saw la nk tlong kita nnt =)

Encik Troll said...

Dan hidup juga bukan saja jangan kedekut tapi haruslah saling bantu membantu. Ada orang tidak kedekut tapi malas menolong. LOL!

By the way, cahaya di dalam gambar itu menunjukkan I'm not forever alone. :D

era kecik said...

yup betul tu.. :)

jom selawat ramai-ramai :D

khairul said...

harap2 kita dapat syafaat dr Baginda

cik kiwi's said...

peringatan utk diri kita semua

naiemah_ramli said...

trima kasih cik teddy ats pringatan ni =)

Pesona Algebra said...

:)

KaK LimAh Si SupiR said...

ha'ah kan..xrugi p0n kalo selawat ^_^

suzie rahman said...

nice info syg..thx erkk..pandai adik kaka.hiii

fakhri khairi said...

masyaallah. thanks for sharing this story :)

Juliet_iRa~" said...

psss : xla smpai jilat jari kaki..ngee..sampai licin pinggan je sebab sedap sgt ikan bakar tu..ahaha ;p

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

nice info

IMANSHAH said...

jangan tunggu masa solat je

Aqiim said...

ustaz sy pun selalu ingatkan tentang hal nie..
thanks utk peringatan nie.. hee :D

Woofer Storm said...

maseh ye atas peringatan...

hari ni hari jumaat.hari yang baik..

Bobo said...

perkongsian yg bermanfaat :) sentiasalah kita berselawat :)

KizZ said...

Alhamdulillah setakat ni Kiz masih lagi sebut kalimah tu bila ada orang sebut NAma Nabi Muhammad..

Jom join contest kedai Kiz, hadiah kompem gempak!
The OH!SEM tagline contest

A'ishah Kamaludin said...

Wpun disebut dalam radio sekalipun, sambutlah dgn SAW...

Thanks for sharing!

Nelly The Strange said...

harap tidak tergolong .. amin ~

Ichsan Afriadi said...

Allahumma sholli 'alaa Muhammad, wa'alaa aali muhammad. Kamaa shollaita 'alla Ibrohim, wa'alaa aali Ibrohim. Wabaarik 'alaa Muhammad, wa'alaa aali Muhammad. Kamaa baarokta 'alaa Ibrohim wa'alaa aali Ibrohim. Fil'aalamiina innaka hamiidun majid.

:)

starzieti said...

betul2. :)

Amyra Azhar said...

masyaallah, selawat atas nabi, tak susah pun, cuma jgn sombong ^^,

soooooour said...

Juliet_iRa..apa kaitan ikan bakar dgn selawat ke atas nabi????=.=

Anak Wak Mail said...

ya Allah,,kalau lah sebab tu kita terdiri dari org yang bakhil,,ruginya..padahal benda tu senang je nak buat..

hazz death said...

yep btul.. aku bkn la baik sgt, tapi, sure, bila selawat , rsa tenang jak hati..huhu

Nisa Greennnpanda said...

entry yg bgus, cik...

moge kite akn bykkn b'salawat....insyaAllah..

Mr.Trollulz said...

Ramai gak komen sini, sampai 57 tukang komen tegar nuu ha. :D

Lily Suhaili said...

selawatlah ke atas Nabi Muhammad S.A.W kita .... :)

Mizz ErMa said...

tang selawat ke atas nabi tu penah dgr p tang cahaya dari raut wajah tu xpenah dgr lg stakat nie..=)