Jan 26, 2012

Mandi Berbogel

Assalamualaikum~

Ada orang kata kalau mandi berbogel,amalan kita tak dikira selama 40 hari! Say what?Bayangkan 40 hari..Tak sanggup eden.Jadi aku cari bahan2 bacaan yang boleh dijadikan bukti kukuh bahawa dakwaan tu salah.

Di dalam kitab Fathul Bari Syarah Shahih Al-Bukhari, Imam Ibnu Hajar menyatakan bahawa bertelanjang seorang diri secara mutlak (bukan bertujuan mandi) adalah tidak dibolehkan berdasarkan hadith daripada Bahz,Rasulullah saw bersabda,

Lebih patut seseorang malu kepada Allah daripada malu kepada manusia.

Jadi,mandi dalam keadaan tanpa pakaian atau berbogel adalah harus hukumnya.Adapun sekiranya menggunakan kain basahan, maka itu lebih afdhal (utama).Sedarilah bahawa Allah S.W.T. Maha Melihat lagi Maha Mengetahui setiap yg tingkah laku yg kita lakukan..Tanamkanlah perasaan malu dan tunduklah kepada Pencipta..

53 Pemisah Kata:

EruzuLiyana said...

btol tuh, hukum nya harus, yang pasal 40hari tuh, macam nak bagi sedap cerita je kan, sebab nak latih kita mandi dengan kain basahan. :)

saya_arief said...

senyum je.
:)

Phat said...

senang sikit nak gosok daki hehe

Juliet_iRa~" said...

oke..boleh la kiranya kan..sbb ada juga dgr ustaz ckp..blh tp lebih afdhal bpakaian..:)

diana said...

mandi bogel??
auuuww..nantiorang intai bahaya wooo..;)

sergeant keroro said...

hehe, selalu buat ke? :P

kim heeruul said...

kecik kecik dulu..malu2

Azlan Hasan said...

owh..baru tau..hehehe..igtkan mmg xboleh..hehehe..

Regards,
-Strider-

mOon jOhari said...

benda biasa tapi x buley biasakan ...

Muaz Faris said...

oit.. oh. hukum nye harus ke selama ni.. Baru tau.. hehe

Selendang Merah said...

thank untuk perkongsian nie..nice..

say to easy=) said...

Thnks for the info..info yang bernas patut dikongsikan.btul tak?

DefarhanoVII a.k.a BoyPJ said...

terbaek entri ni... (",)

Adapun sekiranya menggunakan kain basahan, maka itu lebih afdhal (utama)

lebih afdhal la kan... terjamin slamat,

EZAD AMIR said...

oh aq segan sbnr nya nk ckp aq suka mndi bogel...wakkakakakakakak

::WafaIrdina:: said...

nice sharing yaa..
sgt berani tp berguna tw..hee
pe pun ust ain gtw..mandi bogel slh 1 kenapa kita cepat lupa...hee :D

Juliet_iRa~" said...

pss : br lepas spm ek?hee..tp kan rsnya tahun ni xda intake utk kplspm tu..sbb gstt br je msuk aritu..kena try tgk smula kat website kpm..

Mr.Trollulz said...

Boxer penyelamat..!! Huahahaha. :D

IMANSHAH said...

pun senyum..huhu

teha said...

seelok-elok nyee pakai laa baju kan.. hehe

LynnDamya said...

em, aritu sy ad bce sorg blogger ni tulis, mandi telanjang diharuskan klw mandi sendiri tp lebih afdhal klw menutup sbb malu pd Allah,..
thanx ye, haa klw nk order frame tu bgtau ye, satu RM2 je, xde caj postage..hehe:)

mykhalis said...

hmmmm.. kalau gi rumah orang lain..kalau tak nampak kain basahan kat bilik air maknanya tuan rumah mst mandi bogel kan? Kalau dia mandi pakai basahan msti dia ada u tetamu jugak.. tol tak?

hafiz hafizol said...

Fuhhh...

lega...

hahahhaha...

agak masalah said...

oh macamtu. so pembaca kena mandi pakai basahan la lepas ni ok

♥ mY oWn LiL StoRy ♥ said...

beter pkai kain basahan :)

eva said...

40 hari?? mak aii.. seeloknya bertutup masa mandi.. bukan manusia yg tgk tp setan tu..hehe

Saddila said...

err. setiap kali mandi pakai kain batik -__- kan kak kan ? :)

hana said...

erk...
mandi pakai kain basahan lg afdal..
=D

misluvcoklat said...

*senyum
heheh =D

Alieza Dayasari said...

sharing is caring....
thx u.

sabree hussin said...

perihal 40 hari tu bukan pasal minum arak ke?

Woofer Storm said...

lawak komen kak diana..hehe

#tak suka mandi.ehe tak best^^hahaaaa

Dina Ifhami said...

:)

A'ishah Kamaludin said...

Malu pada diri sendiri.. At least, pakailah underwear. Uhuk!

محمد شهريل القنيطري said...

x der pon dalam alquran n hadis empat hari amalan tidak diterima..maybe nk bg kita cegah dari mandi bogel jer kot

Lily Suhaili said...

thanks for sharing :))

Malyhah Eyna said...

:)

♪ cik katak ♪ said...

ajar dari kecik biar malu dengan badan sendiri :)

Mizz ErMa said...

0o0o..1st taem nih baca info macam nih..bagus cik teddy bagus..=)

NazuerahAzhar said...

Info.. info..
Hukum nye harus., bukan haram.

Original CikTeddy said...

@sergeant keroro haih,xde la..bhaye woo~

era kecik said...

thanks kak share info ni.. kalau tak sampai bila-bila pon tak tau XP

capt. keon alhan said...

info yg :)...thnx 4 sharing...

`Aine`Ainun* said...

Bagus sharing ni...
maka, lakukan yg afdal..kann=)

Mohamad Azizi Md Said said...

owh saya melihat. betul, ramai org ckp mcm tue.

Paris Lipton said...

oraittttt....baiklah cikteddy xbuat dh ;p

Lea Isnawi said...

erk xsuka sgt pakai kain basahan
rasa x lawas je

huu

♥e'in♥ said...

hikhik.. kite gune kain batik..

Azie Azman said...

thanks tau cik teddy..
tertanya-tanya jugak before ni :)

qlah said...

OOOO , baru ku tahu XD *muka nakal*

dush . dush . tumbuk qlah :P

eLLa n aLia said...

erkkkk... hehe.. ok, btw, thanks.. :)

Aqiim said...

errrr...
hihihihihihi


*gelak ada makna -__-"

emy zulaiha said...

bolehlah kirenye nie kan?thank you sharing this info :)

Bobo said...

bagusnya cik teddy kongsi benda ni :)