Dec 25, 2011

I Talk About Snob~

-Assalamualaikum-

Orang sombong memang tidak selalunya orang yang kaya,pintar ataupun orang yang tampan.Yang jelas ciri orang yang sombong tidak lain adalah:
 Mendustakan kebenaran
Ciri yang pertama sudah jelas, kita adalah orang yang sangat sombong jika tidak mahu mengakui kebenaran.Bahkan bisa jadi kemudian kita malah mencipta kebohongan untuk menutup kebenaran.Ingat, sekali berbohong maka kita akan terus berbohong,lagi dan lagi..

 Memandang rendah terhadap orang lain
Ciri yang kedua mungkin seringkali kita pandang remeh.Menganggap diri kita lebih tinggi darjatnya berbanding orang lain.Tidak pandai menghargai orang lain,dan tanpa sedar kita bisa melukai hati dan perasaan orang tersebut.

Rasulullah pernah bersabda:
"Tidak akan masuk syurga,barang siapa yang dihatinya ada kesombongan,ketakaburan walau sebesar zarah". (Al Hadist).

Sombong seseorang itu menghakis sifat kasih dan mesra kepada orang lain.

Sombong seseorang itu menghilangkan rasa hormat pada orang lain.
Sombong seseorang itu melahirkan kebencian dari orang lain.
Sombong seseorang itu menghapuskan kecintaan kepada Yang MAHA ESA.
Sombong seseorang itu boleh membenamkannya ke dalam api neraka.
 
sumber <<

p/s: Wahai diri, janganlah sombong tingkah dan sombong bicara, Kerana ia merugikan kamu dan dimurkai Allah.Diri juga yang binasa.Sama2 lah kita perbaiki diri :)

Him or Her?u decide here <<
Yuna
Help Yuna here <<
walk to remember

27 Pemisah Kata:

Ezad Skytech said...

tak ke mana pun kalau ada sifat sombong ni kan...

CekbOlat-bOlat said...

hm.. sentap kejap.. heheh.. sbb cekbolat kdg2 mnyombong ngn org bru knal.. hakikatnye prmah.. hoho..

anyway.. tengs cikteddy ^^

JR said...

Jika seseorang itu ingat dia berkuasa, ada lagi Yg Maha Berkuasa. Jika seseorang itu ingat dia bijak dan mengetahui banyak perkara, ada lagi yg Maha Mengetahui. Apa pun yang kita kata tentang diri kita, ada lagi yg lebih hebat dari kita: Dia lah Allah pencipta kita...

Entri baru di blog JR: "Untungnya Aku Jadi Lelaki"

kim heeruul said...

betul2..
perempuan yg pakai shawl sombong2 gua tgk dekat midvalley.

Fz27 said...

tak nak sombong...

mizz.miza said...

Maksud Cik Teddy denim template tu camner. ..? baru nak belajar... ^^

Teenager Housemaid said...

thanks for the reminder.

moga kite semua tidak tergolong drpd org yg smbong mahupun riak..:)

mizz.miza said...

cik teddy >> camner nak buad nuffnang kat sidebar tu x der poll..hmm, jadi panjang + lembap nak load ....

M Fizan said...

mintak dijauhkan lar daripada sombong.. sia-sia amalan kalau ada sebesar biji sawi rasa riak.. isk2

Mohamad Azizi Md Said said...

cik .. tengs :) post cik membantu. takde gunanya sombong tue ..

chemay said...

tak perlu nak sombong2 sanagt dalam hidup ni.
tak bagi kebahagian pun pada diri snediri.
:)

EZAD AMIR said...

Stuju dgn sume butiran2 yg tcoret kt entri kamu..
N nk tmbh leh?
Sombong bkn lahir dari harta benda,akal fikiran mahupun rupa paras..
Tp sombong tu lahir dari hati yg gelap..
Sekadar pndgn dri seorg yg bminda kronik..
Ekeekeek...

Miss Xyz said...

adoi, hrp2 sye ni bkn trgolong dlm klgn org2 yg sombong..

p/s : sye sombomg tak? hehe ^^,

Original CikTeddy said...

@EZAD AMIR ouh,trime kaseh untuk idea dr minda kronik kamu ^^

Original CikTeddy said...

@Miss Xyz xlah..kalo awk smbong,sy lempang awk..haha

hawiz said...

terbaik la entry..tq..peringatan

KizZ said...

Orang yang sombong selalu rugi...ye tak?

P/S : Kalau rajin-rajin sudi-sudi lah join segmen "Bloglist Xchange" and "Review Ur Blog" dari Kiz kayh

Crew Fathi said...

Ooo... Cam tuu,.. ^__^

Macam mana plak dgn ego?

Onitsuka_hana said...

napa la sombong. bukan dapat apa pn

qlah said...

FRIENDLY ^______^

Mizz ErMa said...

hm..betul2, rasa menyampah aje dekat orang yg sombong..

cik ika said...

org yg sombong selalu rugi..peace~

ema said...

ramai da jumpe golongan yg camni. semoga kite di elak kn :)

Woofer Storm said...

insyaallah sy tak kan sombong ye..

Alieza Dayasari said...

hmmm... kadang2 org menafikan kebenaran ni ada agenda tersendiri.
yg kita sendiri takpasti...
tetiba2 teringat kat satu insiden.. huhu.....
too bad.

Nurfazilah Cipa said...

best info...alhamdulillah:)

http://nurfazilaharsat.blogspot.com/

Balqis Azhar said...

jgn smbong2 :)