Dec 8, 2011

Tutorial Scrollbar Serba Guna

Assalamualaikum and a very pleasant day everyone!

Scroll bar untuk widget
Design >> Edit Html >> Klik Expand widget templates
Dengan ctrl F cari nama widget korang contohnya macam aku,aku cari Tutorials.
dah jumpa?cari kod ni kat bawah nama widget korang tu.
<div class='widget-content'>
Gantikan dengan kod dibawah :
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:220px; height:200px;'>

Scrollbar untuk blog archieve 
Design >> Edit Html >> Klik Expand widget templates
Dengan ctrl F cari kod dibawah ni:
<div id='ArchiveList'>
Kemudian copy kod dibawah dan paste di atas kod <div id='ArchiveList'>
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:250px;'>
Nanti akan jadi macam ni:
<div class='widget-content'>
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:250px;'> <div id='ArchiveList'>
<div expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_ArchiveList&quot;'>
<b:if cond='data:style == &quot;HIERARCHY&quot;'>
<b:include data='data' name='interval'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == &quot;FLAT&quot;'>
<b:include data='data' name='flat'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == &quot;MENU&quot;'>
<b:include data='data' name='menu'/>
</b:if>
</div>
</div></div>
*JANGAN LUPA TAMBAH KOD </div>

Scroll bar untuk bloglist
Design >> Edit Html >> Klik Expand widget templates
Dengan ctrl F cari nama bloglist korang contohnya aku,aku cari Lovely Stalked.
kemudian korang cari kod ini di bawah nama bloglist korang:
<div class=’widget-content’>
gantikannya dengan kod di bawah ini:
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>

kenapa korang perlu guna scrollbar?sebab ia akan menjimatkan ruang blog anda.Macam bloglist,korang kan suka letak banyak link blog jadi bila guna scrollbar,akan nampak lebih kemas.Yang aku bold merahkan,korang tukar la mengikut kepuasan hati korang.Selamat Mencuba!
*Preview dulu sebelum save ye!

11 Pemisah Kata:

Pendamba Mawar said...

dia start tulis tutor la.hehe nice

era kecik said...

nice tuto :)

kim heeruul said...

yang di cari2 telah pon jumpa..
scroll bar untuk bloglist.. hihihi. tqvm ..=)

kim heeruul said...

kim buat tak jd pon. tuto yg scroll bar bloglist tu..=(

Original CikTeddy said...

@Pendamba Mawar ^_^

Original CikTeddy said...

@era kecik trime kaseh^^

Original CikTeddy said...

@kim heeruul same2..

Original CikTeddy said...

@kim heeruul cube balek sbb cik pon gune yg same..

kim heeruul said...

tak jadi juga.. =(

kim heeruul said...

dah ganti dah.. tp still tak buleh.

Nisa Greennnpanda said...

thanks dear.. tp xjd lak kalo akak try ltak scroll bar utk labels.. huhu~..xpe la dear.. thanks again.. ^_^