Dec 6, 2011

Tutorial Buat Online Quran

Assalamualaikum and a very pleasant day everyone!
Sebelum tu,ada la seorang hamba Allah ni tanya kat aku macam mana nak buat Quran Online kat dalam blog.Ala..macam kat sidebar aku tu..Bagus jugak sebenarnya letak link ni dalam blog untuk peringatan teman bloggers dan aku sendiri.Time2 aku duk syok berblogging,bila aku tengok kat sidebar dan nampak benda ni,aku jadi teringat."Aku ni,blogging boleh..baca Qurannya bila la pulak?".Jadi,sama2 lah kita.
Ok la,jom mula bertutorial..Aku harap korang faham~

Design Add a Gadget Text
Dalam Kotak Text tu korang tulis la apa yang patut.Macam aku, Quran Online Here.Lepas tu korang highlight semua perkataan tadi dan klik butang nak create link kat kotak tu.Takde?Cuba tengok betul2 butang2 yang ada kat atas tu.Ada punyer!Dan pastekan link Quran Flash.Tekan ok.
Macam mana nak dapatkan link Quran Online tu?Senang je,cari je dengan Google tapi aku mudahkan korang ambik je link ni: http://www.quranflash.com/en/quranflash.html Ini yang terbaik.Cepat load,mudah dan menarik untuk tatapan.Yang lain korang boleh tengok sendiri.Dah siap?Ok sekarang korang tekan pulak Edit HTML yang ada pada kotak Text tu.Ha..nampak kan kod2 yang korang buat tadi.Simpan kod tu baik.Copy dan paste dulu kat mana2.

Kemudian masukkan kod kat bawah dalam kotak text tu.Pastikan korang dah tekan Edit Html tu ye!
<div style="background:url(Background korang suka) repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed#000000; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;"><center></center>

Masukkan kod Quran Flash tadi kat sini ok?
</div>
Merah: Boleh tukar solid,dotted,dashed.
Biru: Warna border korang boleh pilih kat SINI 

Kalau korang taknak background bergambar,tukar kod background:url(Background korang suka) kepada background: #FFFFFF. Jadi nanti,background korang cuma berwarna.Dah siap!Selamat Mencuba!

Sebenarnya korang boleh guna kod kat atas tu untuk ape sahaja.Asasnya cuma kod ini:
<div style="background: #FFFFFF repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed#000000; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;"><center></center>

Masukkan apa sahaja kod @ ayat korang.
</div>
Yang lain tu pandai2 la godek sendiri ye! Try and error je.
Korang!Cik Teddy panggil ni..Ringankan beban dengan tolong cik di SINI.LOve u!

7 Pemisah Kata:

Nurrul Amiera said...

sgt2 berterima kasih :)

khairul said...

semoga Allah membalas jasa Siti

eszyamin said...

nak buat jugaklah..

kim heeruul said...

nice la..

ummi_norseha said...

tq,nk bt jglh
dtglh mlwt blog sis nnti

Miss Pink =) said...

Salam, dik dlm quran flash ada suara bacaannya sekali x? Klu ada lagi baik leh kak copy. Kak cukup berminat

Original CikTeddy said...

@Miss Pink =) wassalam kak..xde suara..cume bace je..

sy cube komen kak blog kak tp widget love tu mnganggu..xleh nk klik publish..