Dec 26, 2011

Kakiku Lebih Bersih Dari Mukamu

Assalamualaikum..
Ini ada satu kisah yang secara tak sengaja dibaca oleh Cik Teddy.Lalu aku rasakan alangkah eloknya untuk dikongsikan bersama kamu.Moga memberi pengajaran ~

-Situasi dalam sebuah pesawat.
Kebanyakkan penumpang pesawat tersebut ialah mereka yang sedang perjalanan pulang ke tanah air selepas mengerjakan umrah.

Dalam pesawat tersebut berlaku satu peristiwa di mana seorang pramugari ternampak seorang pak cik sedang membasuh kakinya di sinki di dalam tandas yang kebetulan lupa di tutup.

Pramugari: Pak cik tolong jangan basuh kaki di dalam sinki.Sinki untuk basuh tangan dan muka, bukan untuk basuh kaki yang kotor tu.Bersopan lah sikit pak cik!

Pak cik: Baik puan, maafkan pak cik.Tapi boleh pak cik tanya sikit?

Pramugari: Apa dia?

Pak cik: Puan,dalam sehari berapa kali puan basuh muka puan?

Pramugari: Saya basuh muka tiap tiap hari sekali selepas bertugas sebelum tidur.

Pak Cik: Make Up yang puan pakai di muka puan jenama apa?

Pramugari: (Dengan bangga) Kami pramugari semua pakai jenis jenama yang terkenal dari Peranchis.

Pak Cik: Puan, kalau begitu kaki pak cik ni lebih bersih dari muka puan.

Pramugari: Eh! pak cik jangan merepek.

Pak cik: Pak cik tak merepek tetapi ini kenyataan.Pak cik cuci kaki sekurang kurang nya 5 kali sehari sebelum solat.Sedangkan puan cuci muka hanya sekali sehari.Jadi di antara kaki pak cik dengan muka puan yang mana lebih bersih? Lagi pun puan guna make up jenis yang tak suci lagi tak halal ertinya bernajis.Maka memang layak muka puan yang bernajis tu di basuh guna mangkuk tandas ini aje.

Pramugari tak terkata, malu,geram, lalu beredar.

Apa kah iktibar dari kisah ini?Korang nilailah sendiri :)

Wallhu’alam.

sumber <  

21 Pemisah Kata:

Abg Stalker said...

hahhah..padan mukeeeeeeeeeeee!mmg patut pun.

khairul said...

padan muka prmugarri tu haa

kim heeruul said...

kalau pramugari tu islam,dekat situ dia dah kantoi tak solat.

ZYASH said...

hehehehe, amik kau...

A'ishah Kamaludin said...

cerita ni menarik... tapi in my opinion, 60% probability pramugari tu bukannya sedar tapi bengang je ngn pak cik tu...

there's a better way to sedarkan orang..

sekadar berkongsi pendapat
peace*

Latest entry-->Update Blog di Lewat Malam?

JR said...

Pernah dengar cerita ini ntah di mana. Syukurlah jika kita dari kalangan mereka yg kakinya sentiasa bersih..

Tajuk entri terbaru di blog JR: "Amat Bahaya Jika Meletakkan Gambar Foto Penuh Anda Dalam Blog!!!"

amranaiman said...

pramu telah di gari huhu :P

Koding said...

Cucilah semua anggota badan anda sebanyak mungkin dalam satu hari...

Nurfazilah Cipa said...

haha...lawak yg bermkne:)

BisMi Aishah said...

he he he padan muka pramugari tue... hee

sama2 kite saling mengingati

ak yuyunz said...

haha.. kan dah kena setepek cik stewardess..

Nadrah Zulkifly said...

Cik Teddy boleh tolong I? Read my latest post of free banner promotion. Kalau dah baca, boleh tolong promote sebab I boleh buat Cik Teddy punya sekali and banner Cik Teddy akan diletakkan permanent di blog I. Sudi tak??

Mizz ErMa said...

uhh..misti pramugari tuh rasa menyesal gila p tegur pakcik tu..hehehe moga2 lepas nih pramugari tu akan insaf..=)

Nadrah Zulkifly said...

I ingat nak buatkan banner untuk Cik Teddy. Sebagai contoh sekali. Nak tak? Sebab kalau boleh I nak mintak tlg Cik promote kat orang tentang tempahan free tu. Boleh? Maksudnya, promote dekat orang lain yang I nak buat banner free. Sorry mintak tolong cik sebab followers saya kurang dari 10 orang ^^

Nadrah Zulkifly said...

Okay dah add Cik di FB ^^

BudakHitam said...

terbaik la pak cik tu..haha

Alieza Dayasari said...

haizzz... kan dah kena sedebik.. pramugari oiii...

singgah.. usha iklan says sekali erk..
awak tak join says?

EZAD AMIR said...

Haha..terbaik la cite ni..
Ada pengajaran..

CekbOlat-bOlat said...

perghh ! Sentap tahap gaban pramugari tuhh.. kahkahkah..

teladan buat semua ^^

zaty said...

sentapp terus spramugari tuu.huhu.nice entry :)

eh awak,zaty tag awak utk join contest.jemput tgok ok :D

eva said...

haha..len kali dgn org tua kene hormat ckit.. jaga tutur kata.. percakapan org tua lebih masin.. trus sentap rasa masin, tak gitu?hehe.. peringatan utk diri sendiri hehe